Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
14 лютого 2019 року відбувся публічний звіт Голови Держатомрегулювання
Опубліковано 14 лютого 2019 року о 14:34

14 лютого 2019 року у рамках засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України відбувся публічний звіт Голови Держатомрегулювання Григорія Плачкова.

У заході взяв участь Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, члени Колегії Держамторегулювання, представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій та ЗМІ, директори державних підприємств.

14_02_19 (7)

Під час  публічного звіту було представлено інформацію щодо проведених у 2018 році заходів, результатів виконання завдань, використання коштів державного бюджету та інші питання діяльності Державної інспекції ядерного регулювання України та підприємств, що належать до сфери управління. Зокрема важливо відзначити:

-         Захист Національного звіту до Першої тематичної партнерської перевірки ENSREG.

-         Участь делегації України у 62-ій сесії Генеральної конференції МАГАТЕ.

-         Захист Національної доповіді України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією на шостій нараді сторін конвенції.

-         Прийняття рішення щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №4 Запорізької АЕС та №3 Рівненської АЕС.

-         Підписання Адміністративної домовленості між Держатомрегулювання та Бюро Австралії з гарантій та нерозповсюдження.

-         Підписання Домовленості між Держатомрегулювання та Комісією ядерного регулювання США про обмін технічною інформацією та співробітництво у сфері ядерної енергії.

З презентаціями виступили:

Плачков Г.І. – Голова Держатомрегулювання;

Тріпайло Р.Ф. – заступник Голови Держатомрегулювання;

Столярчук Б.В. – директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок.

 

За результатами розгляду та обговорення основних результатів діяльності з регулювання ядерної та радіаційної безпеки за 2018 рік та пріоритетних завдань на 2019 рік, Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України вирішила:

 

1. Визнати діяльність Державної інспекції ядерного регулювання України спрямовану на реалізацію пріоритетних завдань, визначених на 2018 рік належною.

2. Затвердити Звіт про діяльність Державної інспекції ядерного регулювання України за 2018 рік, що додається.

3. Затвердити пріоритетні напрями діяльності Державної інспекції ядерного регулювання України на 2019 рік.

 

Підсумовуючи засідання та відповідаючи на запитання присутніх, Григорій Плачков визначив найважливіші пріоритети Державної інспекції ядерного регулювання України у 2019 році:

1. Відновлення незалежності регулюючого органу та перехід на нову сучасну міжнародну систему радіаційного захисту шляхом:

− забезпечення прийняття законопроектів «Про внесення змін до деяких законів України в сфері використання ядерної енергії», «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» та відповідних підзаконних актів.

− виконання заходів з імплементації європейського законодавства та міжнародних норм безпеки відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами, іншої сторони.

2. Регулюючий супровід виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС та переоцінки безпеки діючих енергоблоків та ядерних установок, включаючи продовження термінів експлуатації АЕС.

3. Забезпечення функціонування державної системи фізичного захисту (у межах компетенції Держатомрегулювання) в умовах підвищеної готовності. Організація розробки спільно з МАГАТЕ та забезпечення імплементації Інтеграційного плану з підтримки ядерної захищеності в Україні.

4. Забезпечення регулюючого контролю за будівництвом та введенням в експлуатацію першого пускового комплексу безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» та нових об’єктів, призначених для поводження з РАВ, у складі комплексу «Вектор».

5. Розбудова двостороннього співробітництва та поширення українського досвіду регулювання ядерної та радіаційної безпеки (Угорщина та Республіка Польща), розвиток міжнародного співробітництва з МАГАТЕ, Комісією ядерного регулювання США, підписання програм та меморандумів щодо обсягів та напрямків співробітництва на період 2019 – 2023 роки. Участь в оглядовому процесі, підготовка та подання Восьмої Національної доповіді про виконання зобов’язань за Конвенцією про ядерну безпеку.

6. Регулюючий супровід приведення у безпечний стан об’єктів і майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод», реалізації проектів нових ядерних установок (ЦСВЯП, СВЯП-2 ЧАЕС, «Джерела нейтронів») та проектів диверсифікації постачання ядерного палива в Україну.

7. Участь у діяльності WENRА з питань реакторної безпеки, безпеки поводження з радіоактивними відходами, зняття з експлуатації та безпеки дослідницьких реакторів,

8. Реалізація діючих проектів співробітництва із регулюючими органами Швеції, Норвегії, Сполучених Штатів Америки та іншими країнами-партнерами, включаючи проекти співробітництва з Європейською Комісією в рамках Інструменту співробітництва в сфері ядерної безпеки (INSC), проекти Програми Технічного Співробітництва МАГАТЕ та інших програм під егідою організації.

9. Впровадження сучасних систем оптимізації радіаційного захисту персоналу та населення, шляхом прийняття порядку створення та забезпечення функціонування єдиної державної системи індивідуального дозиметричного контролю.

IMG-0959

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux