Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання від 22.02.2024 № 01
Опубліковано 04 березня 2024 року о 13:34

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

від 22 лютого 2024 р.       м. Київ           №01

Про підсумки діяльності 

Державної інспекції ядерного регулювання у 2023 році

 та пріоритетні напрями роботи на 2024 рік

Один із найважливіших аспектів діяльності у сфері використання ядерної енергії є ядерна та радіаційна безпека і захищеність ядерних установок, джерел іонізуючого випромінювання, радіоактивних відходів, ядерних матеріалів та інших матеріалів із вмістом радіонуклідів. 

Формування та реалізацію державної політики у сфері безпеки використання ядерної енергії покладено на Державну інспекцію ядерного регулювання України, центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. 

В умовах дії на території України воєнного стану у зв'язку із триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України, у 2023 році Державна інспекція ядерного регулювання України продовжувала свою діяльність і виконання визначених завдань та функцій відповідно до Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 363.

Підсумки діяльності з регулювання ядерної та радіаційної безпеки викладено у Звіті про діяльність Державної інспекції ядерного регулювання України у 2023 році, що підготовлено структурними підрозділами центрального апарату, міжрегіональними територіальними органами, територіальними органами на майданчиках АЕС та підприємством, що належить до сфери управління Держатомрегулювання.

Звіт охоплює усі напрями діяльності Держатомрегулювання, а саме: використання державного бюджету; систему управління якістю; роботу з персоналом; дотримання антикорупційного законодавства; внутрішній аудит; взаємодію з громадськістю, роботу зі ЗМІ; цифровізацію та цифрову трансформацію; документальне забезпечення та контроль; міжнародне співробітництво та євроінтеграцію; нормативне регулювання; надання адміністративних послуг; інспекційну діяльність; регулювання безпеки ядерних установок, аварійну готовність та реагування; регулювання у сфері поводження з радіоактивними відходами, зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему; регулювання безпеки поводження з джерелами іонізуючого випромінювання; регулювання діяльності з видобування, переробки уранових руд та її припинення; регулювання безпеки перевезень радіоактивних матеріалів; регулювання ядерної захищеності, гарантії нерозповсюдження ядерної зброї; підсумки роботи територіальних органів і підприємства, що належить до сфери управління Держатомрегулювання.

У 2023 році Держатомрегулюванням забезпечено виконання пріоритетних завдань, спрямованих на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки і захищеності, визначених законами, актами і дорученнями Президента та Уряду України, міжнародними стандартами безпеки, а також забезпечено виконання зобов’язань, що випливають з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Конвенцій про ядерну безпеку та оперативне оповіщення про ядерні аварії тощо.

Удосконалення законодавства з питань безпеки використання ядерної енергії проводилось з урахуванням плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106. 

Державний нагляд за дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки у 2023 році здійснювався з обмеженнями, пов’язаними з введенням воєнного стану в Україні відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 (зі змінами).

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (із змінами) Держатомрегулюванням припинено проведення планових інспекційних перевірок та інспекційних обстежень на період воєнного стану. За наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом 2023 року здійснювалися лише позапланові інспекційні перевірки та інспекційні обстеження на підставі рішення Держатомрегулювання. Ліцензіатам надавались рекомендації щодо додаткових заходів стосовно підтвердження забезпечення безпеки об’єктів. 

Разом з тим, Держатомрегулювання не припиняло діяльність із розгляду заяв від суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії про видачу та внесення змін до документів дозвільного характеру.

У цілому, можна констатувати, що більшість запланованих показників процесів у 2023 році були досягнуті з урахуванням допустимих відхилень. Не досягли запланованих значень лише показники, що пов'язані з об’єктивними причинами через обмеження та ускладнення функціонування органу в умовах запровадження воєнного стану в Україні, тимчасовою окупацією частини територій та об’єктів України, зокрема, інспекційних перевірок, особистого прийому громадян.

У звичайному режимі здійснювалась верифікаційна діяльність інспекторів МАГАТЕ на об’єктах України. 

Таким чином, роботу Державної інспекції ядерного регулювання у 2023 році можна визнати цілком задовільною. Незважаючи на складні умови зовнішньополітичного та економічного становища країни, Держатомрегулювання у 2023 році працювала злагоджено і належним чином виконувала усі покладені на неї завдання та функції.

За результатами розгляду та обговорення основних результатів діяльності з регулювання ядерної та радіаційної безпеки за 2023 рік та пріоритетних завдань на 2023 рік, Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України ПОСТАНОВИЛА:

1.    Схвалити Звіт про діяльність Державної інспекції ядерного регулювання України у 2023 році, що додається.

2.    Схвалити пріоритетні напрями діяльності Державної інспекції ядерного регулювання України на 2024 рік, що додаються..

Голова Колегії

 Олег КОРІКОВ 

Секретар Колегії 

 Ірина БАГЛАЙ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux