Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Два роки під окупацією рф: подальше перебування ЗАЕС під контролем країни-агресора є критичним для ядерної та радіаційної безпеки
Опубліковано 04 березня 2024 року о 15:30

Два роки тому в ході повномасштабної військової агресії російська федерація окупувала Запорізьку АЕС і продовжує незаконно її утримувати під контролем, тим самим здійснюючи ядерний шантаж як України, так усього цивілізованого світу. Подальша окупація ЗАЕС лише погіршить і так непросту ситуацію із ядерною та радіаційною безпекою на найбільшій в Європі атомній електростанції, зазначив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«За два роки ядерна та радіаційна безпека на Запорізькій АЕС зазнала дуже великої деградації. Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС ЗАЕС втратила надійне джерело водопостачання, що необхідне для підживлення технологічних контурів для розсіювання теплової енергії. Відсутність належного стабільного енергопостачання та обстріли з боку російських військових призводять до періодичних знеструмлень АЕС. На промисловому майданчику перебуває некомпетентний персонал, набраний окупаційною адміністрацією невідомо звідки. Водночас ліцензовані українські фахівці не допускаються на промисловий майданчик. Рівень мілітаризації ЗАЕС зростає. Технологічні приміщення продовжують використовуватися російськими загарбниками як укриття для зброї, вибухівки, військової техніки. Місії МАГАТЕ мають велике значення для спостереження за ситуацією та інформування, але їхні функції та можливості обмежуються окупантами», - сказав Олег Коріков.

Він також підкреслив, що стан обладнання ЗАЕС погіршується з кожним днем. За два роки окупації на жодному з шести енергоблоків не проводилися капітальні ремонти основного обладнання.

«Внаслідок окупації немає системного підходу та планових заходів з технічного обслуговування систем безпеки та пов’язаного з безпекою обладнання. Величезна кількість планових ремонтів основного обладнання, починаючи з початку окупації і до сьогодні, не виконані. Йдеться про 75-90% обладнання та систем, на яких мали б бути проведені ремонтні роботи, в залежності від конкретного енергоблоку. Не плануються такі роботи і в 2024 році. Фахівці МАГАТЕ підтверджують відсутність необхідної кількості запчастин і матеріалів», - наголосив Голова Держатомрегулювання.

«Технічний стан обладнання ЗАЕС наближається до точки незворотності. Результатом може бути те, що вихід з ладу однієї системи провокуватиме збої в роботі інших, за принципом «доміно». Єдиним варіантом недопущення цього є повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і повернення її під контроль України», - заявив Олег Коріков.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux