Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання від 05.09.2019 № 09
Опубліковано 06 вересня 2019 року о 14:50

 


ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

 

05 вересня 2019 року м. Київ № 09

 

 

Про розгляд Національного плану дій за результатами першої тематичної партнерської перевірки за напрямом «Управління старінням»

 

 

На виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом реалізується «План заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 роки». Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2015 р. за № 110-р «Про схвалення розроблених Державною інспекцією ядерного регулювання планів імплементації деяких актів законодавства ЄС» схвалений План імплементації Директиви Ради 2014/87/ Євратом, яка змінює Директиву Ради 2009/71/ Євратом, яка встановлює для Співтовариства основи з ядерної безпеки ядерних установок (далі – План імплементації Директиви Ради 2014/87/ Євратом).

Відповідно до п.1.2.1 Плану імплементації Директиви Ради 2014/87/ Євратом передбачено проведення міжнародних партнерських перевірок з безпеки ядерних установок за визначеними темами.

Для першої тематичної партнерської перевірки Європейською Комісією на основі пропозицій Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), погоджених Європейською групою регуляторів у сфері ядерної безпеки (ENSREG), було обрано напрям «Управління старінням».

Україна приєдналась до цього процесу. Перевіркою охоплено 13 енергоблоків АЕС ВВЕР-1000, 2 енергоблоки ВВЕР-440 (ДП «НАЕК «Енергоатом») і дослідницький реактор ВВР-М (Інститут ядерних досліджень НАН України). Державною інспекцією ядерного регулювання України у 2017 році розроблено «Національний звіт до першої тематичної партнерської перевірки за напрямом «управління старінням» (далі – Національний звіт).

Затверджений Постановою Колегії Держатомрегулювання від 30 листопада 2017 року № 7 Національний звіт було оприлюднено на офіційному вебсайті Держатомрегулювання (українською та англійською мовами).

Національний звіт було проаналізовано державами-членами ЄС. Запитання та рекомендації обговорені з українськими експертами як дистанційно так і на семінарі. За результатами перевірки ENSREG розроблено і оприлюднено два звіти:

-         European Nuclear Safety Regulator's Group ENSREG 1st Topical Peer Review Report "Ageing Management". October 2018;

-         European Nuclear Safety Regulator's Group ENSREG 1st Topical Peer Review "Ageing Management" Country specific findings. October 2018.

За висновками цих звітів відзначено високий рівень організації та впровадження процесу управління старінням елементів та конструкцій ядерних установок України. Також у звітах визначено низку аспектів, які потребують покращення.

Ці аспекти були проаналізовані спеціалістами Держатомрегулювання, експлуатуючих організацій (ДП «НАЕК «Енергоатом», ІЯД НАН України) та організації науково-технічної підтримки (ДНТЦ ЯРБ), розроблені заходи з покращення практики управління старінням. Ці заходи систематизовано та викладено в документі «ENSREG: Перша тематична партнерська перевірка. Національний план дій з управління старінням (Україна)» (далі – Національний план дій), який розроблений відповідно до рекомендацій ENSREG.

Питання управління старінням розглядається як один із основних факторів забезпечення безпеки ядерних установок як на етапі проєктної так і довгострокової експлуатації. Національний план дій охоплює напрями: загальна програма управління старінням, корпус реактора, захисна оболонка, приховані трубопроводи, електричні кабелі та дослідницький реактор і включає такі основні розділи:

-         «Основні результати самооцінки»;

-         «Основні результати, виявлені партнерською перевіркою»;

-         «Загальні результати щодо електричних кабелів»;

-         «Загальні здобутки»;

-         «Дослідницький реактор» ;

-         «Узагальнення запланованих дій».

У Національному плані дій визначені заходи з управління старінням, терміни реалізації та підхід Держатомрегулювання до контролю їх виконання.

 

Розглянувши та обговоривши документ «ENSREG: Перша тематична партнерська перевірка. Національний план дій з управління старінням (Україна)», Колегія Держатомрегулювання КОНСТАТУЄ:

        Національний план дій є результатом спільної роботи державного органу регулювання ядерної та радіаційної безпеки та державних підприємств (експлуатуючих організацій, організації науково-технічної підтримки);

        Національний план дій відображає заходи щодо покращення практики управління старінням елементів та конструкцій ядерних установок України;

        Національний план дій за своїм змістом та структурою відповідає рекомендаціям Європейської групи регуляторів у сфері ядерної безпеки.

 

Заслухавши доповідь про Національний план дій, та беручи до уваги результати обговорення, Колегія Держатомрегулювання ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.      Схвалити документ «ENSREG: Перша тематична партнерська перевірка. Національний план дій з управління старінням (Україна)».

2.      Доручити ДНТЦ ЯРБ забезпечити переклад Національного плану дій на англійську мову, у термін до 25 вересня 2019 року.

3.      Доручити Сектору інформаційно-аналітичного забезпечення та зв’язків з громадськістю та Департаменту з питань безпеки ядерних установок забезпечити розміщення Національного плану дій (українською та англійською мовами) на офіційному вебсайті Держатомрегулювання, у термін до 30 вересня 2019 року.

 

 

Голова Колегії

Григорій ПЛАЧКОВ

 

 

Секретар Колегії

Тетяна КНЯЖНИЦЬКА

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux