Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання № 8 від 19 липня 2011 року
Опубліковано 25 липня 2011 року о 17:04

 

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

19” липня 2011 р. м. Київ № 8

 

«Про стан вирішення проблемних питань підвищення безпеки в контексті завершення проектного терміну експлуатації блоків №1,2 Южно-Української АЕС»

 

Енергоблок №1 Южно-Української АЕС є пілотним енергоблоком «малої серії» (проекти В-302,В-338) типу ВВЕР-1000 з продовження експлуатації у понадпроектний термін. Енергоблок був введений в експлуатацію 31 грудня 1982р., проектний термін його експлуатації завершується відповідно 31.12.12р., тобто менш, як за півтора року.

Головною умовою продовження експлуатації блоків АЕС у понадпроектний термін є усунення наявних дефіцитів безпеки та доведення рівня безпеки до вимог чинних національних норм, правил та стандартів з ядерної, радіаційної безпеки і сучасних міжнародних вимог. Підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС України є пріоритетним завданням державної політики у сфері використання ядерної енергії та здійснюється шляхом реалізації заходів:

-   Концепції підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій (далі - Концепція), схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2005 року №515-р.;

-   Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (далі – КзППБ), введеної в дію спільним наказом Мінпаливенерго та Держатомрегулювання від 07.12.10 №517/172.

Концепція та КзППБ містить заходи з підвищення безпеки за дев’ятьма напрямами, розроблені на підставі рекомендацій МАГАТЕ, які включені у так звану «зелену книгу» МАГАТЕ «Питання безпеки та їх пріоритезація для атомних станцій «малої серії» ВВЕР-1000. IAEA-EBP-WWER-14».

Заходи, передбачені Концепцією, повинні бути виконані у повному обсязі ще наприкінці 2010 року, однак, станом на 19.07.11р., 14 заходів досі залишаються невиконаними, зірвано термін виконання двох заходів КзППБ.

Динаміка реалізації «пілотних» заходів Концепції в період 2009-2010рр. показує, що ймовірність їх виконання в повному обсязі на енергоблоці №1 ЮУАЕС до кінця 2012 року практично «нульова».

Довідково: вперше ще 09.09.08р. на спільній нараді Мінпаливенерго та Держатомрегулювання щодо стану робіт з виконання Концепції (тобто доведення цільових показників безпеки до міжнародних норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки), експлуатуюча організація НАЕК «Енергоатом» вперше доповіла про зрив виконання 17 пілотних заходів по блоках №1,2ЮУАЕС, з обіцянкою безумовно виконати їх до кінця 2009 року.

Однак, за результатами наради Держатомрегулювання та Мінпаливенерго від 26.09.2009 року (тобто майже через рік) на ЮУАЕС, було констатовано, що із 17 запланованих до виконання у 2009 році заходів виконано лише 1.

Ще через рік – вже 12.11.10 - за результатами наради Держатомрегулювання та Миколаївської ОДА на ЮУАЕС було констатовано, що із 16 заходів з підвищення безпеки, що залишились, жодного не виконано протягом 2010 року, а до кінця 2011 року планувалось виконати не більше 10.

Адже переважна більшість фізичних заходів, що залишаються, (зокрема: «модернізація ШРУ-А; модернізація ШЗВК; монтаж регуляторів на каналах САОЗ; модернізація УСБ; управління течею ТН із 1-го контуру, контроль водню») – є довготривалими й найважливішими та відносяться до ІІ категорії безпеки за класифікацією МАГАТЕ.

Аналогічна картина складається з несвоєчасним впровадженням заходів, розроблених відповідно до «Комплексної програми робіт з продовження строку експлуатації діючих енергоблоків атомних електростанції» (схв. розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року №263-р), доповідь про повне виконання яких повинна бути надана Держатомрегулювання України в відповідному Звіту з періодичної переоцінки безпеки (далі – ЗППБ) до кінця цього року.

Зокрема, стан підготовки цього Звіту та виконання на блоці №1 ЮУАЕС заходів із кваліфікації обладнання, оцінки сейсмостійкості обладнання та трубопроводів, оцінки поточного технічного стану критичних елементів в контексті завершення проектного терміну експлуатації, на 19.07.11р. показує наступне:

-       із необхідних 84 звітів з оцінки технічного стану та обґрунтування можливості продовження терміну експлуатації реактору, які надійшли на адресу Держатомрегулювання протягом лютого – червня 2011 року, розглянуто – 27, узгоджено – 0;

-       із відставанням практично на два роки виконуються роботи з забезпечення подальшої безпечної експлуатації трубопроводів пару та живильної води ПГ;

-       зірвано термін виконання «План-графіку впровадження заходів з забезпечення безпечної експлуатації захисних оболонок АЕС з ВВЕР-1000», що неприпустимо з урахуванням подій на АЕС «Фукусима-1» в Японії.

Окремо необхідно зазначити, що в рамках Меморандуму між Україною та Європейським Союзом «Про порозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі» до кінця 2010 року було проведено 15 експертних місій з оцінки стану безпеки українських АЕС на відповідність міжнародним стандартам, які охопили всі чотири майданчики АЕС України.

Для всіх енергоблоків АЕС були визначені п’ять загальних питань, в яких була виявлена часткова невідповідність вимогам МАГАТЕ, особливо відмічені питання, пов’язані з кваліфікацією обладнання та підтвердженням запасу сейсмостійкості.

При цьому, на даний час на блоці №1 ЮУАЕС підтверджена та може бути узгоджена Держатомрегулюванням України кваліфікація обладнання на:

-         «жорсткі умови довкілля» - лише для 11 одиниць обладнання з необхідних 561 одиниць (це складає 2% від загальної кількості);

-         «сейсмічні впливи» – лише для 172 одиниць обладнання з необхідних 2419 одиниць (це складає 7% від загальної кількості).

Невирішеність вищеперелічених проблемних питань не дозволяє НАЕК «Енергоатом» підготувати і надати у завершеному вигляді аналіз безпеки за 6 з 14 необхідних факторів безпеки, що розглядаються, у складі остаточного Звіту з періодичної оцінки безпеки.

Це, в свою чергу, відстрочує розгляд відповідних матеріалів та не дає можливості Держатомрегулюванню України приймати коригувальні рішення.

Слід відзначити, що після аварії на АЕС «Фукусіма» та вивчення її наслідків Україна взяла на себе обов’язки щодо впровадження додаткових заходів (стрес-тестів) для підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Це потребує від ЮУАЕС та НАЕК «Енергоатом» виконання додаткових заходів з підвищення безпеки , в тому числі у зв’язку з продовженням експлуатації енергоблоків №1,2.

 

Колегія констатує:

1.   Стан та динаміка впровадження заходів з усунення наявних дефіцитів безпеки та доведення рівня безпеки до цільових показників на енергоблоці №1 Южно-Української АЕС за період 2009-2010рр. надають підстави стверджувати, що існує велика ймовірність невиконання їх в повному обсязі до кінця 2012 року і несвоєчасної адаптації на енергоблоці №2 ЮУАЕС. Досі залишаються невиконаними 14 заходів Концепції підвищення безпеки, переважна більшість з них – є довготривалими і найважливішими та відносяться до ІІ категорії безпеки за класифікацією МАГАТЕ;

2.   Аналогічна ситуація склалася зі станом виконання заходів за напрямами підготовки блоку №1 ЮУАЕС до можливості експлуатації у понадпроектний термін.

Невирішеність вищеперелічених проблемних питань перешкоджає ЮУАЕС та НАЕК «Енергоатом» дотримуватись термінів підготовки та надання у завершеному стані аналізів з безпеки, як мінімум, за 6 із 14 факторів у складі відповідного Звіту.

3. Незадовільний поточний стан виконання заходів з продовження експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС створив передумови для несвоєчасної підготовки ЗППБ, який відображає реальний стан безпеки на кінець проектного терміну експлуатації енергоблоку. Як наслідок, до кінця проектного терміну це унеможливлює своєчасне прийняття позитивного рішення щодо продовження експлуатації енергоблоку у понадпроектний термін.

 

Колегія вирішила :

1. Визнати діяльність експлуатуючої організації НАЕК «Енергоатом» при вирішенні проблемних питань з підвищення безпеки та продовження терміну експлуатації в контексті завершення проектного строку експлуатації енергоблоків №1,2 Южно-Української АЕС такою, що містить суттєві ризики для своєчасного прийняття рішення щодо можливості продовження експлуатації енергоблоків №1,2 ЮУАЕС у понадпроектний термін.

2. Рекомендувати Міністерству енергетики і вугільної промисловості вжити дієвих заходів для безумовної повної реалізації заходів з підвищення безпеки та продовження експлуатації енергоблоку №1 Ю-УАЕС, з метою своєчасного надання до Держатомрегулювання України відповідного Звіту з періодичної переоцінки безпеки у повному обсязі.

 

Голова

О. МИКОЛАЙЧУК

Секретар Колегії

О. БРЮХАНОВА

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux