Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання № 7 від 19 липня 2011 року
Опубліковано 25 липня 2011 року о 17:06

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

19” липня 2011 р. м. Київ 7

 

 

Про розширення дослідно-промислової

експлуатації ядерного палива ТВЗ-W

виробництва компанії Westinghouse

 

До недавнього часу потреби атомних електростанцій України у свіжому ядерному паливі задовольнялись виключно за рахунок закупівлі його в Російській Федерації (РФ).

Для диверсифікації джерел постачання ядерного палива на енергетичному ринку України, у відповідності з «Виконавчою угодою між урядами України і США», від 05.06.2000р., на бл. №3 Южно-Української АЕС, починаючи з 2006 року, виконуються роботи відповідно до «Проекту кваліфікації ядерного палива для України» (далі - ПКЯПУ), який передбачає запровадження альтернативного ядерного палива, сумісного з паливом «ТВЕЛ» РФ, зі здійсненням поетапного завантаження та дослідно-промислової експлуатації на блоці №3 ЮУАЕС.

Слід відмітити, що сумісна експлуатація в активній зоні реактора палива різних виробників для реакторів ВВЕР–1000 здійснюється вперше. Тому дослідно-промислова експлуатація палива ТВЗ-W в змішаній зоні здійснювалась в два етапи:

­             на першому (з 2005 по 2009р.) в активну зону реактору блоку №3 ЮУАЕС було розміщено 6 збірок ТВЗ-W, конструкція яких була доопрацьована з урахуванням негативного досвіду використання ТВЗ-W на АЕС «Темелін» Чехія. З урахуванням позитивних результатів першого етапу, у 2010р. було погоджено початок 2 етапу дослідно-промислової експлуатації;

­             другий етап передбачає поступове завантаження в реактор бл. №3 ЮУ АЕС повних перевантажувальних партій ТВЗ-W (додатково модернізованого) до повного заміщення ТВЗ-М і ТВЗ-А і завершення 4-річного циклу експлуатації першої перевантажувальної партії ТВЗ-W. Позитивні результати другого етапу мають підтвердити як можливість промислового використання ТВЗ-W, так і можливість сумісного використання ТВЗ-W і ТВЗ виробництва «ТВЕЛ» в різних пропорціях.

На цей час в активній зоні реактора енергоблоку №3 ЮУАЕС знаходяться 84 паливні збірки ТВЗ-W, 30 – ТВЗ-М та 49 – ТВЗ-А (паливо ТВЗ-М та ТВЗ-А виробництва РФ). Триває другий рік експлуатації першої перевантажувальної партії ТВЗ – W.

У 2008 році НАЕК «Енергоатом» укладено контракт на постачання ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» для трьох енергоблоків АЕС України починаючи з 2011 року. Рішення експлуатуючої організації про дострокове розширення дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W на енергоблоки так званої «малої» серії, а саме на енергоблоки №1,2 ЮУАЕС попередньо не узгоджувалось і не обговорювалось з Держатомрегулюванням України.

Впровадження палива ТВЗ-W в Україні є досить унікальною практикою, оскільки на відміну від нових модифікацій палива «ТВЕЛ» для його сумісного застосування додатково не залучався Головний конструктор РУ з ВВЕР-1000.

Прискорене розширення дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W за таких умов на інші блоки з реакторами проекту ВВЕР–1000 (В-320) та на блок з реактором проекту ВВЕР–1000 (В-338) створює загрозу того, що у разі відмов ТВЗ-W вивантаження цього палива і перекомпоновка активної зони відбуватимуться на кількох енергоблоках одночасно, разом з тим часовий лаг дозволить зробити це без порушень вимог безпеки.

Розширення дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W на блок №1 ЮУАЕС є неприйнятним через суттєву відмінність проекту реактора ВВЕР–1000 (В-302), що пов’язана зокрема з меншою кількістю стрижнів СУЗ.

При розширенні дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W на блок №2 має бути врахований також стан корпусу реактора, що потребує впровадження додаткового моніторингу з урахуванням ймовірності прискореного вичерпання його ресурсу.

В цілому залишається невирішеним питання довгострокового зберігання або переробки відпрацьованих ТВЗ-W, які не підпадають під дію контрактів з російською стороною. Заслухавши доповіді НАЕК «Енергоатом», ВП ЮУАЕС, Департаменту оцінки безпеки ядерних установок, з урахуванням висловлених пропозицій і зауважень,

 

Колегія вирішила:

1.      Вважати можливим розгляд питання дострокового розширення дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W на блок №5 Запорізької АЕС (проект В–320) та початку дослідно-промислової експлуатації на блок №2 Южно–Української АЕС (проект В–338) за наступних умов:

1.1. Для енергоблоку №2 Южно-Української АЕС:

-         розробки та впровадження окремої Програми моніторингу впливу флюєнса швидких нейтронів на корпус реактора і надання її результатів з розрахунками впливу на ресурс корпусу за підсумком трьох років дослідно-промислової експлуатації;

-         розробки, узгодження (до виводу РУ на мінімальний рівень потужності) та впровадження окремої Програми перевірки спроможності СВРК «Круїз» щодо контролю стану активної зони при сумісному використанні палива ТВЗ-W та «ТВЕЛ», з проведенням додаткових випробувань на початку наступної 24 паливної кампанії;

-         розробки та узгодження з Держатомрегулюванням України (до початку збирання РУ), окремого технічного рішення, щодо обґрунтування величин поджатия при сумісному використанні палива ТВЗ-W, ТВЗ-М і ТВЗ-А в активній зоні реактора проекту В-338.

1.2. Для енергоблоку №5 Запорізької АЕС – додаткового проведення за окремою Програмою всебічного комплексу підготовчих робіт щодо стажування відповідного персоналу ЗАЕС на майданчику ЮУАЕС з питань безпечної експлуатації та поводження з паливом ТВЗ-W в умовах змішаної зони.

2.      Включити до умов ліцензії на експлуатацію Южно-Української АЕС вимоги стосовно:

1)     Впровадження спеціального стенду ревізії та контролю ТВЗ – в термін до закінчення ППР енергоблоку №3 Южно-Української АЕС у 2012р.

2)     Розроблення концептуального рішення стосовно поводження з відпрацьованим паливом виробництва Westinghouse Electric Sweden AB – в термін до 31.12.2011

3)     Надання документального підтвердження вирішення питання довгострокового зберігання або переробки відпрацьованого палива виробництва Westinghouse Electric Sweden AB – в термін до 31.12.2014 р.

3.                          Вважати необхідним до завершення цільової переоцінки безпеки ядерних установок (стрес-тестів) та отримання висновків і рекомендацій за її результатами, утриматись від впровадження реконструкцій і модернізацій, не пов’язаних з підвищенням безпеки енергоблоків.

4.                          Департаменту оцінки безпеки ядерних установок (Шевченко І.А.) разом з ДНТЦ ЯРБ та ВП ЮУАЕС НАЕК «Енергоатом» вжити заходів до врегулювання зауважень експертизи стосовно обґрунтувань безпечної експлуатації ТВЗ-W на протязі 24 паливної кампанії блока №2 Южно- Української АЕС – в термін до 29.07.2011 р.

5.                          Департаменту оцінки безпеки ядерних установок (Шевченко І.А.) підготувати пропозиції внесення змін до нормативно –правових актів стосовно послідовного проведення модифікації систем, важливих для безпеки, без розширення на додаткові енергоблоки до підтвердження успішного завершення дослідно-промислової експлуатації, за винятком модифікацій, безпосередньо пов’язаних з підвищенням безпеки – в термін до 30.10.2011р.

 

 

 

Голова О. Миколайчук

 

Секретар Колегії О. Брюханова

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux