Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання №4 від 28 вересня 2017 року
Опубліковано 03 листопада 2017 року о 15:52

 

 

 


ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

 

28 вересня 2017 р. м. Київ 04

 

 

Про стан виконання зобов‘язань

за Об‘єднаною конвенцією про

безпеку поводження з відпрацьованим паливом

та про безпеку поводження з РАВ

 

 

Україна підписала Об’єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з РАВ (далі – Об’єднана конвенція) 29 вересня 1997 року та однією з найперших ратифікувала її Законом України 20 квітня 2000 року.

З часу набуття чинності Об’єднаною конвенцією Україна є активним учасником процесів і заходів, що відбуваються в рамках конвенції з метою досягнення її цілей. Перша, Друга, Третя, Четверта і П’ята Національні доповіді України були представлені Сторонам Об’єднаної конвенції на нарадах з розгляду. Отримані в ході оглядових процесів коментарі та рекомендації враховуються при формуванні та реалізації національних планів дій. Представлена Шоста Національна доповідь України (НДУ-2017) підготовлена Державною інспекцією ядерного регулювання України у співпраці з Державним агентством України з управління зоною відчуження, Міненерговугілля України, експлуатуючими організаціями та підприємствами (ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «ЦППРВ», ДК «УкрДО «Радон»).

Розглянувши та обговоривши Шосту Національну доповідь України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією Колегія Держатомрегулювання України зазначає, що Доповідь відповідає вимогам до її структури, наведених у Керівних принципах щодо форми та структури національних доповідей INFCIRC/604/Ref.3, враховує Підсумковий Звіт П’ятої наради Сторін, що домовляються (JC/RM5/04/Rev2) та адекватно висвітлює зміни, які відбулися після П’ятої наради Сторін.

Ключовим елементом розвитку системи поводження з ВЯП та РАВ в Україні є створення у зоні відчуження об’єктів, призначених для поводження з ВЯП та РАВ, що мають забезпечити завершальний етап діяльності у сфері використання ядерної енергії – централізоване довгострокове зберігання та захоронення. Також актуальним залишається впровадження сучасних технологій переробки РАВ на майданчику ЧАЕС та на комплексі «Вектор».

З урахуванням цього та результатів оцінки радіологічної обстановки у зоні відчуження, яка пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, важливим є законодавче закріплення особливого статусу зони спеціального промислового використання на території зони відчуження з метою її ефективного використання у господарському і ядерному комплексах та захисту наступних поколінь.

Важливим елементом розвитку системи поводження з РАВ у відповідності до вимог Директиви Ради 2011/70 Євроатом є забезпечення створення геологічного сховища для захоронення РАВ.

Враховуючи це основними викликами для України щодо поводження з ВЯП та РАВ є:

1. Створення об’єктів, призначених для поводження з РАВ та ВЯП, у зоні відчуження та на майданчику ЧАЕС, включаючи:

- будівництво та введення в експлуатацію ЦСВЯП

- будівництво та введення в експлуатацію сховища для довгострокового зберігання осклованих ВАВ від переробки ВЯП реакторів ВВЕР-440, що надходитимуть з Російської Федерації;

- проектування та будівництво об’єкта з переробки РАВ на комплексі «Вектор»;

- проектування та будівництво додаткових об’єктів, призначених для поводження з РАВ ЧАЕС.

 

Заслухавши доповідь начальника Управління безпеки поводження з РАВ Колегія Держатомрегулювання

 

 

ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

1. Схвалити Шосту Національну доповідь України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією і взяти її за основу для підготовки англомовної офіційної версії Доповіді для розміщення на веб сторінці Об’єднаної конвенції (МАГАТЕ).

 

2. Управлінню безпеки поводження з РАВ забезпечити редакційне доопрацювання змісту Доповіді з урахуванням її обговорення на засіданні Колегії Держатомрегулювання.

 

3. Управлінню безпеки поводження з РАВ та Відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції забезпечити дотримання графіку подання та розміщення матеріалів у ході оглядового процесу та підготовку участі української делегації у Шостій нараді Сторін з розгляду у терміни відповідно до наказу Держатомрегулювання від 09.06.2017 № 210.

 

4. Розмістити на веб сайті Держатомрегулювання офіційну редакцію Шостої національної доповіді України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією, за виключенням інвентарних списків та переліків ВЯП та РАВ.

 

 

 

Голова Колегії

 

 

Б. СТОЛЯРЧУК

Секретар Колегії

Т. КНЯЖНИЦЬКА

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux