Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Оприлюднено Національну доповідь про виконання зобов’язань України відповідно до Конвенції про ядерну безпеку
Опубліковано 06 квітня 2023 року о 17:15

На офіційному сайті Державної інспекції ядерного регулювання України опубліковано Національну доповідь про виконання зобов’язань України (далі - Національна доповідь) відповідно до Конвенції про ядерну безпеку (далі - Конвенція).

Представлення Національної доповіді відбулося 22 березня 2023 року в ході Об’єднаної Восьмої і Дев’ятої наради з розгляду Конвенції, яка пройшла у штаб-квартирі МАГАТЕ (м. Відень, Республіка Австрія) 20 - 31 березня.

В.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков ознайомив делегації країн - Договірних сторін Конвенції з інформацією щодо вжитих заходів з метою забезпечення безпеки ядерних установок за шестирічний період, що минув з часу проведення Сьомої наради з розгляду Конвенції.

Зважаючи на повномасштабну військову агресію рф проти України, вагома частка Національної доповіді стосується ситуації на Запорізькій АЕС, яка більше року є окупованою. Документ містить інформацію щодо окупації Чорнобильської АЕС та Чорнобильської зони відчуження та її наслідки, а також – щодо впливів війни, яких зазнають усі ядерні об’єкти України.

У Національній доповіді зазначається, що через повномасштабне вторгнення рф в нашу державу, Україна на сьогодні не в повному обсязі може виконувати положення двох статей Конвенції, а на момент проведення наради з розгляду трьох статей (№№ 9, 10, 16) про ядерну безпеку, які визначають відповідальність власника ліцензії на експлуатацію ядерної установки, пріоритетність безпеки та аварійну готовність.

Україна підписала Конвенцію про ядерну безпеку 20 вересня 1994 року та надала їй чинності Законом України «Про ратифікацію Конвенції про ядерну безпеку» 17 грудня 1997 року. Наша держава брала активну участь у розгляді національних доповідей країн - Договірних сторін, обміні письмовими запитаннями та коментарями, а також в обговоренні впродовж усіх нарад з розгляду.

У рамках роботи Об’єднаної Восьмої і Дев’ятої наради з розгляду Конвенції українською делегацією проведено низку двосторонніх та багатосторонніх зустрічей із керівництвом міжнародних організацій, діяльність яких пов’язана із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки, а також – із очільниками державних органів ядерного регулювання провідних країн світу.

Підсумки цьогорічної наради з розгляду Конвенції чітко демонструють, що міжнародна атомна спільнота та увесь цивілізований світ підтримують українську позицію, а тому засуджують дії росії та наполягають на необхідності деокупації Запорізької АЕС та виведенні військ рф з території України.

Така позиція міжнародної спільноти викладена у підсумкових заявах. Зокрема, у спільній заяві 41 країни світу, спільній заяві Євроатома та країн ЄС, а також – у Національній заяві делегації України.

З повним текстом Національної доповіді України про виконання зобов’язань відповідно до вимог Конвенції про ядерну безпеку можна ознайомитися тут.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux