Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков взяв участь в засіданні Групи з ядерної безпеки G7: Міжнародна спільнота має бути принциповою і консолідованою в протистоянні російському ядерному шантажу
Опубліковано 07 травня 2024 року о 20:18

Міжнародна спільнота має бути консолідованою та принциповою в протистоянні ядерному шантажу, до якого вдалася рф, окупувавши Запорізьку АЕС та завдаючи ударів по енергетичній інфраструктурі України, що створює загрози для ядерної та радіаційної безпеки в нашій державі. Про це 7 травня 2024 року заявив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, виступаючи на засіданні Групи з ядерної безпеки G7 (країн Великої Сімки або Групи Семи) в онлайн-форматі.

«Є низка рішень щодо деокупації, демілітаризації та виведення російських військ з території Запорізької АЕС та з території України загалом, але вони не виконуються країною-агресором. рф безкарно порушує резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ GC(67)/RES/16 та резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, GOV/2024/18. Тим самим росія ставить під сумнів міжнародний авторитет як МАГАТЕ, так і ООН. На моє переконання, одним із головних викликів для країн цивілізованого світу, для країн G7 є необхідність розробки та запровадження механізму притягнення до відповідальності тих країн, які порушують принципи ядерної безпеки та мирного використання ядерної енергії. Для досягнення цього, серед іншого, необхідно посилити МАГАТЕ, розширивши його функції, надавши йому додаткові повноваження та інструменти впливу», - зазначив Олег Коріков.

Він додав, що вже понад два роки ЗАЕС залишається під російською окупацією, що є грубим порушенням міжнародного права, норм, правил і стандартів ядерної безпеки.

«Стан ядерної та фізичної безпеки на ЗАЕС погіршується. Ситуація з наявністю кваліфікованого оперативного та ремонтного персоналу критична: на проммайданчику не залишилося жодного фахівця, який має ліцензію Держатомрегулювання. Не здійснюються необхідні технічні обслуговування та ремонти. Обстріли з боку російських окупантів призводять до періодичних втрат зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України. Втрачено Каховське водосховище як надійне джерело водопостачання. ЗАЕС перетворена російськими загарбниками на військову базу», - поінформував Голова Держатомрегулювання делегатів G7.

Він наголосив, що єдина можливість для забезпечення безпечної та надійної роботи ЗАЕС – примусити російських окупантів терміново вивести весь військовий та інший несанкціонований персонал із ЗАЕС, а також негайно повернути ЗАЕС під повний контроль компетентних органів влади України, відповідно до ліцензій, виданих Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Довідково: До країн G7 входять Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія, США.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux