Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання: Злочинна окупація росією Запорізької АЕС – виклик для міжнародної спільноти
Опубліковано 04 травня 2024 року о 13:16

Ігнорування резолюцій та рішень Міжнародного агентства з атомної енергії з боку російських окупантів – виклик як для МАГАТЕ, так і для ООН, структурним підрозділом якої є Агентство. Адже цими міжнародними інституціями ухвалено низку резолюцій щодо деокупації, демілітаризації та виведення російських військ із Запорізької АЕС, і загалом з території України, але вони ігноруються країною-агресором. На цьому 3 травня 2024 року наголосив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час онлайн-зустрічі з міжнародними партнерами – керівниками ядерних регуляторів країн-членів Міжнародної асоціації ядерних регуляторів INRA.

«І Генеральна конференція, і Рада Керуючих МАГАТЕ неодноразово у своїх резолюціях закликали рф до термінового виведення військового та іншого неуповноваженого персоналу з української Запорізької АЕС, негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України. Однак російські окупанти продовжують цинічно ігнорувати всі ці вимоги. Таким чином, на наш погляд, ставиться під сумнів авторитет міжнародних організацій», - заявив Олег Коріков.

Голова Держатомрегулювання поінформував міжнародних партнерів про ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС, а також про ті загрози, що виникають внаслідок російської військової агресії для інших українських підприємств сфери використання ядерної енергії.

Він зазначив, що ЗАЕС перетворена російськими загарбниками на військову базу, експертами постійної моніторингової місії МАГАТЕ зафіксовано здійснення артилерійських обстрілів з території, прилеглої до промислового майданчика ЗАЕС, в технологічних приміщеннях перебуває військова техніка.

«Ядерна та радіаційна безпека на ЗАЕС деградувала і цей процес, на жаль, продовжується. Це наслідок злочинної окупації, відсутності кваліфікованого персоналу, належного та необхідного технічного обслуговування та ремонтів систем безпеки та обладнання важливого для безпеки, ненадійного зв’язку з енергосистемою, втрати Каховського водосховища як надійного джерела водопостачання тощо. За всі ризики і загрози, що сьогодні є на ЗАЕС, за будь-які ймовірні аварійні ситуації несе відповідальність країна- агресор», - заявив Олег Коріков.

Голова Держатомрегулювання наголосив на необхідності конкретних кроків та рішень, спрямованих на міжнародну економічну та політичну ізоляцію рф, припинення будь-якої співпраці в сфері ядерної енергії, обмеженні прав і привілеїв росії в МАГАТЕ та інших міжнародних організаціях. 

Також під час зустрічі сторони обговорили подальші кроки з підтримки України, зокрема у підсумкових документах 68-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ, та підготовку до наступних нарад у рамках Конвенції з ядерної безпеки та Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.

Довідково:  Міжнародна асоціація ядерних регуляторів (INRA) заснована в 1997 році як форум для обговорення питань ядерної безпеки та радіаційної безпеки, що становлять взаємний інтерес. Країнами-членами INRA є Канада, Франція, Німеччина, Японія, Республіка Корея, Іспанія, Швеція, Велика Британія та Сполучені Штати Америки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux