Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: В Україні відбувається перехід на нові типи ядерного палива
Опубліковано 18 вересня 2024 року о 15:26

В 2024 році всі енергоблоки дизайну ВВЕР-1000, які експлуатуються в Україні (крім тимчасово окупованої Запорізької АЕС), забезпечені ядерним паливом виробництва Westinghouse. Про це у своєму виступі під час супутніх заходів у рамках 68-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ (м. Відень, Австрія) зазначив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної безпеки України Олег Коріков.

Він також наголосив, що в 2023 році розпочато дослідну експлуатацію палива виробництва Westinghouse на енергоблоці №2 ВВЕР-440 Рівненської АЕС, а в поточному році – дослідну експлуатацію цього палива на енергоблоці №1 Рівненської АЕС. Олег Коріков додав, що впровадження будь-якої нової модифікації ядерного палива для українських АЕС чітко регламентується та відбувається відповідно до нормативно-правових документів з ядерної та радіаційної безпеки.

«Зважаючи на масштабну агресію рф проти України, подальша співпраця та закупівля ядерного палива у російського виробника є неможливою та стала б фінансуванням військової агресії рф проти України. Загалом вся російська ядерна галузь більше не може вважатися надійною. Український досвід переходу на нові типи ядерного палива є унікальним і, безсумнівно, може бути корисним для країн ЄС, в яких сьогодні експлуатуються 19 енергоблоків радянського дизайну», - сказав Голова Держатомрегулювання.

Очільник українського ядерного регулятора повідомив, що за період експлуатації тепловиділяючих збірок Westinghouse з 2015 року на реакторах ВВЕР-1000 не зафіксовано жодних порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків.

«Також, відповідно до чинного законодавства України, Держатомрегулюванням було проведено державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки матеріалів обґрунтування безпеки впровадження альтернативної тепловиділяючої збірки виробництва компанії Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440», - підкреслив Олег Коріков.

У своєму виступі Голова Держатомрегулювання деталізовано поінформував про стан ядерної та радіаційної безпеки на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, наголосивши на необхідності змусити рф виконати резолюції Ради керуючих та Генеральної конференції МАГАТЕ, які вимагають від країни-агресора негайно деокупувати та демілітаризувати станцію, і закликав міжнародних партнерів до консолідованої та принципової позиції щодо неприпустимості військових атак на об’єкти енергетичної інфраструктури, що є важливими для безпечної експлуатації українських АЕС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux