Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: Рада керуючих МАГАТЕ повинна розглянути стан виконання росією резолюцій, які вимагають деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС
Опубліковано 01 листопада 2023 року о 16:41

Рада керуючих МАГАТЕ повинна розглянути стан імплементації рф ряду резолюцій: резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ (прийнята наприкінці вересня 2023 року на Генконференції Агентства у Відні - GC (67)/RES/16) та трьох резолюцій Ради керуючих Агентства (ухвалених протягом минулого року - GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71). Про це 31 жовтня 2023 року в ході онлайн-зустрічі з міжнародними партнерами заявив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Двадцять місяців Україна захищається від повномасштабної російської агресії – неспровокованого військового нападу на суверенну країну. Двадцять місяців Запорізька АЕС залишається під окупацією рф, яка грубо порушує міжнародне право, стандарти, правила та норми ядерної безпеки», - сказав Олег Коріков.

Він наголосив, що основні шкода і загроза ядерній безпеці на ЗАЕС є наслідком безвідповідальних і непередбачуваних дій російських окупантів.

«Окупація російськими військами призвела до повної деградації системи аварійної готовності та реагування на надзвичайні ситуації, руйнування ланцюгів поставок, відсутності запасних частин і матеріалів, що також підтверджено експертами постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС, серйозної деградації обладнання внаслідок відсутності регулярного технічного обслуговування та ремонту», - зазначив очільник Держатомрегулювання.

Він також зауважив на недопустимості порушень умов ліцензій на експлуатацію енергоблоків Запорізької АЕС, які мають перебувати в холодному стані, особливо враховуючи відсутність належного технічного обслуговування обладнання та систем АЕС.

«Протягом останніх місяців окупаційна адміністрація порушила ліцензії на експлуатацію енергоблоків №№ 4, 5, 6, почергово переводячи їх у гарячий стан. Інше питання, яке мене дуже хвилює, це збірка реактора № 3. За оцінками НАЕК «Енергоатом» та ДНТЦ ЯРБ, такі дії негативно вплинуть на ядерну безпеку енергоблока №3 і скоротять час переведення енергоблоку №3 у гарячий та критичний стан. Крім того викликає тривогу й відсутність планового технічного обслуговування, ремонту, запасних частин, матеріалів і кваліфікованого персоналу. Всі ці фактори значно підвищують ризики виходу обладнання з ладу та можуть призвести до руйнування бар’єрів на шляху розповсюдження радіації в навколишнє середовище», - заявив Олег Коріков.

Він також поінформував міжнародних партнерів про наслідки обстрілу та вибухів неподалік Хмельницької АЕС, які сталися 25 жовтня 2023 року.

«Така ситуація не може продовжуватися. Окупанти мають негайно вивести свої війська та інший персонал із суверенної території України, зокрема і з промислового майданчика ЗАЕС, та припинити терор. Тому пропоную, щоб Рада керуючих МАГАТЕ розглянула стан виконання рф резолюцій Ради керуючих та Генеральної конференції Агентства. Також необхідно переглянути питання обмеження прав та привілеїв рф в МАГАТЕ», - резюмував керівник Держатомрегулювання.

В онлайн-нараді взяли участь представники Єврокомісії, ENSREG, WENRA, Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Фінляндії (STUK), Органу ядерної безпеки Франції (ASN), Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA), Державного управління з ядерної безпеки Чехії (SUJB).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux