Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Очільники ядерних регуляторів України та США обговорили нагальні питання двосторонньої співпраці
Опубліковано 14 березня 2024 року о 15:48

13 березня 2024 року відбулася зустріч Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова з Головою Комісії ядерного регулювання США (US NRC) Крістофером Т. Хенсоном. Ситуацію на окупованій росією Запорізькій АЕС і актуальні питання двосторонньої співпраці очільники ядерних регуляторів України та США обговорили в рамках 36-ї щорічної Інформаційної конференції Комісії ядерного регулювання США, яка триває в м. Вашингтон (округ Колумбія, США).

Олег Коріков підкреслив, що російська федерація, яка вже понад два роки утримує в окупації Запорізьку АЕС, продовжує цинічно порушувати основоположні принципи безпеки МАГАТЕ та міжнародне право.

«Деградація ядерної та радіаційної безпеки продовжує поглиблюватися і подальша окупація української ЗАЕС лише ускладнить ситуацію. Сьогодні маємо некваліфікований персонал на промисловому майданчику, продовжується мілітаризація станції, через обстріли з боку окупантів відбуваються втрати живлення станції від української енергосистеми. Ми розуміємо, що якщо ЗАЕС не повернути під контроль України, то кількість експлуатаційних подій тільки збільшуватиметься і вони нестимуть потенційну загрозу виникнення аварій з радіаційними наслідками», - зазначив Голова Держатомрегулювання.

Він додав, що росія продовжує ігнорувати та не виконує вимоги резолюції Генеральної конференції та вже чотирьох резолюцій Ради Керуючих МАГАТЕ.

«На моє переконання, тільки жорсткі заходи можуть змінити цю ситуацію. Країна-агресор має бути позбавлена усіх прав і привілеїв у МАГАТЕ, будь-яка співпраця з підприємствами російської атомної галузі має бути припинена. Необхідні політичні та економічні санкції», - заявив Олег Коріков.

Під час зустрічі українською стороною було представлено план із відновлення рівня безпеки ядерних установок Запорізької АЕС після її деокупації.

Також очільник Держатомрегулювання поінформував про ситуацію в Інституті метрології (м. Харків), який зазнав обстрілів з боку російської федерації.

Очільники ядерних регуляторів України та США обговорили стан виконання Меморандуму про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Олег Коріков відзначив, що завдяки допомозі US NRC вже успішно реалізується проєкт з оновлення ІТ-обладнання українського ядерного регулятора, а одним із наступних стане проєкт із забезпечення належного рівня інформатизації, захисту, цифровізації та цифрової трансформації Держатомрегулювання.

Серед пріоритетних напрямків співпраці сторони розглянули питання вдосконалення регуляторних підходів та посилення спроможності Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ для подальшого перегляду результатів вибору майданчиків для АЕС з урахуванням можливого розміщення малих модульних реакторів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux