Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», поточна ситуація станом на 13:00 09.03.2022
Опубліковано 09 березня 2022 року о 13:30

Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження,, продовжують перебувати під контролем військових країни-агресора. Вже два тижні поспіль персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» без ротації мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації цих об’єктів.

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий.

Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена.

Стаціонарний та стільниковий телефонний зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС», що наразі працює на майданчику АЕС, не відновлено.

За інформацією персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС», що отримується по доступним каналам зв’язку, параметри безпеки об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС» поки перебувають у нормі.

Залізничне та автомобільне сполучення з ДСП «Чорнобильська АЕС» не відновлене.

Регламентні роботи, заходи з технічного обслуговування та ремонту систем та обладнання об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС», які повинні виконуватися денним персоналом, з 24 лютого 2022 року не виконуються внаслідок окупації. Також не виконуються роботи, які здійснюються із залученням підрядних організацій.

Нагадуємо, що така ситуація вже призвела до унеможливлення відновлення роботи окремих датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, а також у подальшому може стати причиною відмови інших систем та елементів важливих для безпеки. Непрацездатність обладнання ускладнює здійснення повного контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкта Укриття.

Доступна інформація щодо параметрів безпеки продовжує свідчити про тенденцію сталого погіршення низки показників. Окупант продовжує грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в Зоні відчуження, що призводить до погіршення радіаційної обстановки на підприємстві та Зоні відчуження, а також сприяє розповсюдженню радіоактивного забруднення за межі Зони відчуження. Росія нехтує зазначеними вимогами не тільки по відношенню до своїх військових, а і по відношенню до власних журналістів. Зокрема, напередодні в мережі інтернет з’явилося відео, на якому журналіст пропагандиського ЗМІ, пересувається по території ДСП «Чорнобильська АЕС» без будь-яких засобів індивідуального дозиметричного контролю. 

Об 11.22 09.03.2022 року відбулось аварійне відключення ВЛ 750 кВ Київська-УА. В результатів всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» знеструмлені. На майданчику ввімкнені аварійні дизель-генератори для забезпечення живлення систем, важливих для безпеки. За умови безвідмовної роботи, запасу дизельного палива на дизель-генераторах вистачить на 48 годин. Знеструмлення ДСП «Чорнобильська АЕС» унеможливлює контроль параметрів ядерно та радіаційної безпеки на об’єктах підприємства. За інформацією НЕК «Укренерго», бойові дії в регіоні унеможливлюють ремонтні роботи з відновлення енергопостачання підприємства.  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux