Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Інформація щодо Запорізької АЕС станом на 12.00 10.03.2022
Опубліковано 10 березня 2022 року о 12:30

Запорізька АЕС та місто Енергодар вже шосту добу перебувають під контролем російських військових формувань.

У мережі працюють два енергоблоки Запорізької АЕС. Залишаються відключеними через пошкодження дві високовольтні лінії 750 кВ: Запорізька та Південно-Донбаська.

Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації. Відбувається ротація як оперативного, так і частини денного персоналу.

З 09.03.2022 на ЗАЕС відновлено ремонтні роботи на енергоблоці №1. Однак, через окупацію російськими військами майданчика АЕС та прилеглої території наразі неможлива доставка на майданчик необхідних запасних частин, обладнання та спеціалізованого персоналу для забезпечення раніше запланованого обсягу ремонтних робіт. Обсяг ремонтних та відновлювальних робіт на енергоблоці №1 планується зменшити.

Енергоблок № 6 був виведений в аварійний ремонт після виявлення пошкодження маслосистеми блочного трансформатору, отриманого під час обстрілу майданчика ЗАЕС російськими військовими. Виконуються роботи з ремонту трансформатору енергоблоку №6. Ремонтні роботи ускладняються через брак на ЗАЕС вузькоспеціалізованого ремонтного персоналу та обладнання.

Наголошуємо, що неповне та / або невчасне виконання заходів з технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, може призвести до зниження його надійності, що в свою чергу може призвести до відмов цього обладнання, аварійних ситуацій та аварій.

Продовжуються обходи з метою виявлення та знешкодження боєприпасів, які не розірвалися під час обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС. Наголошуємо, що будь які вибухонебезпечні предмети на АЕС несуть пряму загрозу безпеці не лише персоналу, а й АЕС в цілому!

Як відомо, під час штурму ЗАЕС було обстріляно з артилерійських систем будівлі учбово-тренувального центру, в результаті чого частина приміщень УТЦ згоріла, а в частині приміщень наявні пошкодження та знаходяться снаряди, що не розірвалися. У зв'язку з цим процес підготовки та підвищення кваліфікації персоналу з моменту захоплення ворожими військами ЗАЕС зупинений.

Наголошуємо, що недотримання планів з підготовки та підтримання компетенції персонала знижує рівень ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС.

Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в ЗС та СЗЗ не зафіксовано.

Сайт Запорізької АЕС не працює, інформація про радіаційний стан у режимі реального часу для громадськості недоступна.

Через руйнування в результаті ворожих обстрілів 04 березня 2022 року робочих приміщень Інспекції з ядерної безпеки на Запорізькій АЕС Держатомрегулювання, а також неможливості забезпечення гарантування безпеки, державні інспектори Держатомрегулювання працюють дистанційно. Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється.

В місті є електроенергія, водопостачання та теплопостачання, працює міська влада та комунальні служби. В той же час, відсутня можливість завезення продуктів харчування в магазини торгових мереж, а також ліків в аптеки через блокування таких поставок окупантом. Більшість інтернет-провайдерів досі не працюють, також не працюють банкомати та POS-термінали. Існує дефіцит пального на АЗС. Організовано евакуацію мирного населення, в першу чергу дітей, жінок, людей похилого віку та людей з особливими потребами, з м. Енергодар до м. Запоріжжя.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux