Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Некролог Ліхтарьова Іллі Ароновича
Опубліковано 16 січня 2017 року о 11:47

Державна інспекція ядерного регулювання України з глибоким сумом сповіщає, що в суботу 14 січня 2017 року пішов з життя Ліхтарьов Ілля Аронович, відомий український фізик, засновник Української наукової школи радіологічного захисту, фундатор і керівник «Науково-дослідного інституту радіаційного захисту» Академії технологічних наук України, член Міжнародної комісії з радіологічного захисту, доктор фізико-математичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України.

Наше суспільство втратило досвідченого, висококваліфікованого науковця, мудрого керівника, щиру, авторитетну людину. Людину з великої літери. Життєвий шлях Іллі Ароновича – зразок людської гідності, добропорядності, патріотизму.

Народився Ілля Аронович 1 лютого 1935 року у місті Прилуки Чернігівської області. Дитинство провів у Києві, що став його рідним містом на все життя. У 1962 році закінчив з відзнакою Всесоюзний політехнічний інститут у Москві за спеціальністю інженер-фізик. Трудову діяльність розпочав у 1962 році у радіологічній групі Київської обласної санітарно-епідеміологічної служби.

Після закінчення у 1968 році аспірантури в Ленінградському інституті радіаційної гігієни – здобув науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю «Радіаційна безпека» й очолив Лабораторію радіаційної біофізики цього наукового закладу. В 1976 році – здобув ступінь доктора фізико-математичних наук за спеціальністю «Радіаційна біофізика». У 1983 році Іллі Ароновичу присуджено Державну премію СРСР у галузі науки і техніки за участь у розробці системи радіаційного контролю на радянських атомних центрах м. Челябінська, м. Красноярська, м. Новосибірська.

У зв’язку з аварією на ЧАЕС повернувся до України і з травня по жовтень 1986 року працював у Києві та Чорнобилі. За участь у ліквідації наслідків аварії був нагороджений орденом Дружби народів.

У листопаді 1986 року створив та очолив Відділ дозиметрії та радіаційної гігієни новоствореного Всесоюзного наукового центру радіаційної медицини Академії медичних наук СРСР (нині – Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України).

У 1995 році очолив Науково-дослідний інститут радіаційного захисту Академії технологічних наук України.

Весною 2014 року, на початку російської агресії, 80-річний Ліхтарьов прийшов у один із Київських військкоматів записуватись добровольцем на фронт.

Ілля Аронович завжди вирізнявся щирістю, добротою, відданістю, любов’ю до України. Свою небайдужість доводив все своє життя, починаючи від Чорнобиля й закінчуючи війною на Сході.

Усі, хто знали Іллю Ароновича, любили його і поважали за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, за мудрість, добре серце й патріотизм.

У ці скорботні дні висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного.

Світла пам’ять про Іллю Ароновича назавжди збережеться у наших серцях.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux