Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Із сховища «Вакуленчук» на Житомирщині вилучені РАВ
Опубліковано 16 січня 2017 року о 12:11

На території України, з 70-80-х років минулого сторіччя залишилося декілька «історичних» об’єктів (сховищ), які містять радіоактивні відходи (РАВ), утворені в результаті військових програм колишнього СРСР. Переведення цих «історичних» сховищ у екологічно безпечний стан (реабілітація) шляхом вилучення та подальшого поводження з РАВ передбачено Завданням 12 «Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами», затвердженої Законом України від 17.09.2008 № 516-VI.

З метою підтримки виконання цього завдання, Кабінетом Міністрів України укладено Імплементаційну угоду з Організацією НАТО з підтримки (ОНП) із поводження з радіоактивними відходами, що утворились внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні, ратифіковану Законом України від 17.06.2015 № 526-VIII.

Пілотним проектом, в рамках Імплементаційної угоди стало вилучення та подальше поводження з РАВ із сховища «Вакуленчук» у Житомирській області і рекультивація території.

 

З метою реалізації пілотного проекту підприємством - ТОВ «НТ-ІНЖИНІРИНГ», визначеного виконавцем робіт за результатами тендеру, проведеного офісом Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) в Україні, було отримано ліцензію Держатомрегулювання від 29.09.2016 № ОВ 001054 на право провадження діяльності з переробки радіоактивних відходів в частині вилучення РАВ із сховища «Вакуленчук».

При видачі ліцензії проведена всебічна оцінка безпеки:

Технічного рішення щодо переміщення радіоактивних матеріалів з історичного могильника «Вакуленчук» до Київського міжобласного спеціального комбінату, Звіту про аналіз безпеки, Програми поводження з радіоактивними матеріалами під час виконання робіт, інших ліцензійних документів, представлених ТОВ «НТ-ІНЖИНІРИНГ».

 

За результатами експертизи, умовами ліцензії були визначені етапи виконання робіт:

етап 1 – організація робочого простору майданчика;

етап 2 – планування майданчика та створення технологічних зон;

етап 3 – вилучення РАВ з майданчику сховища та детальне радіаційне обстеження майданчика сховища;

етап 4 – вилучення РАВ зі споруди сховища, демонтаж самої споруди, вилучення рідких РАВ (при їх наявності), зворотна засипка;

етап 5 – реабілітація майданчика сховища та радіаційне обстеження щодо досягнення критеріїв реабілітації.

Відповідно, ТОВ «НТ-ІНЖИНІРИНГ» були проведені роботи з вилучення зі сховища «Вакуленчук» РАВ у вигляді відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання і перевезення їх на зберігання на ПЗРВ ДСП «Київський ДМСК». Також, виконані роботи з вилучення та фрагментації твердих РАВ у вигляді залізобетонних конструкцій сховища, переведення рідких РАВ, відкачаних зі сховища, у твердий стан шляхом їх цементування, передачі цих РАВ на захоронення до ПЗРВ «Буряківка».

Держатомргулюванням, також, було розглянуте та погоджене «Технічне рішення щодо поводження з рідким середовищем, виявленим у звільненому від РАВ тілі сховища «Вакуленчук», представлене ліцензіатом, відповідно до умов виданої ліцензії.

Експертизу ядерної та радіаційної безпеки розроблених ТОВ «НТ-ІНЖИНІРИНГ» документів щодо реалізації етапу 5: Вибір та обґрунтування критеріїв реабілітації звільненої від РАВ ділянки сховища «Вакуленчук», Програма кінцевого радіаційного обстеження, Технічне рішення про виконання остаточної реабілітації майданчика сховища, було проведено Держатомрегулюванням в рамках проекту Єврокомісії INSC UK/TS/48, із залученням, у тому числі, європейських експертів.

В якості базового критерія реабілітації майданчика сховища встановлене значення річної ефективної дози опромінення людини, яка може в майбутньому проживати на або біля майданчика ліквідованого сховища, не більше 10 мкЗв/рік, що відповідає вимогам, встановленим у нормах радіаційної безпеки України.

Отриманий досвід з виконання пілотного проекту буде врахований у подальшому при плануванні, проектуванні та оцінках безпеки стосовно реалізації наступних проектів з вилучення РАВ із «історичних» сховищ, у тому числі, які залишились від військових програм колишнього СРСР.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux