Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
МАГАТЕ спростувало російські звинувачення у виготовленні «брудної бомби» в Україні
Опубліковано 03 листопада 2022 року о 20:35

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірку на трьох підприємствах, які відбулися на запрошення української сторони. Про це повідомив сьогодні Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, інформує пресслужба Агентства.

Запрошення української сторони МАГАТЕ провести інспекцію були надіслані після того, як російська федерація висунула звинувачення щодо незаконної діяльності на деяких українських підприємствах і, нібито, виготовленні так-званої «брудної бомби». Звинувачення стосувалися Інституту ядерних досліджень НАН України, ДП «Східний гірничозбагачувальний комбінат» та ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова»

«За останні кілька днів інспектори змогли виконати всі заходи, які планувало провести МАГАТЕ, і отримали безперешкодний доступ до місць. На підставі оцінки наявних на сьогодні результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та незаявлених ядерних матеріалів на зазначених підприємствах», - йдеться у повідомленні Агентства.

Інспектори також відібрали зразки навколишнього середовища для аналізу в лабораторіях гарантій МАГАТЕ та у його мережі аналітичних лабораторій. Відбір та аналіз проб можуть надати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов’язану з поводженням із ядерними матеріалами.

«Наша технічна та наукова оцінка результатів, яку ми наразі провели, не показала жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, ми якнайшвидше повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища», – цитує Гендиректора МАГАТЕ його прес-служба.

Держатомрегулювання інформує, що додаткові доступи інспекторів МАГАТЕ проведені 29 жовтня та 3 листопада 2022 року в Інституті ядерних досліджень НАН України, 31 жовтня – 1 листопада 2022 року на ДП «Східний гірничозбагачувальний комбінат» та 2 листопада 2022 року на ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова». Ці перевірки відбулися відповідно до вимог статті 8 Додаткового протоколу до Угоди про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перевірки здійснювалися інспекторами МАГАТЕ за участі інспекторів Держатомрегулювання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux