Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Країни G7 закликали рф повернути ЗАЕС під контроль України та припинити викрадення українського персоналу станції
Опубліковано 23 жовтня 2022 року о 17:09

Генеральні директори з питань нерозповсюдження країн G7 (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки) та Верховний представник Європейського союзу закликають росію повернути Запорізьку АЕС під контроль України, припинити викрадення українського персоналу станції та будь-які інші форми тиску щодо нього.

«Ми засуджуємо неодноразові викрадення росією керівництва та персоналу української ЗАЕС і засуджуємо застосування інших форм тиску на український персонал, що залишається на станції. Ці дії ще більше погіршують ядерну безпеку та захищеність ЗАЕС, не дозволяючи ключовому персоналу виконувати свої функції. Ми рішуче відкидаємо ці безрозсудні, жорстокі і небезпечні дії і вимагаємо негайного звільнення затриманих», - йдеться у відповідній заяві Генеральних директорів з питань нерозповсюдження країн G7 та Верховного представника Європейського союзу.

«Ми закликаємо росію негайно повернути повний контроль над ЗАЕС її законному суверенному власнику, Україні, вивести увесь російський персонал з об’єкта і припинити будь-які спроби безрозсудно і небезпечно встановити на ЗАЕС російське управління, що може ще більше поставити під загрозу її безпеку та безпечну роботу», - наголошується у документі.

Підписанти також зазначають, що ніколи не визнають спроб незаконної анексії російською федерацією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України та рішуче засуджують контроль росії над ядерними об’єктами у межах міжнародно визнаних кордонів України. Будь-які такі спроби анексії є недійсними і не мають юридичної сили.

Вони підкреслюють, що ЗАЕС та електроенергія, яку вона виробляє, належить Україні, а спроби відключити станцію від української енергетичної системи є неприйнятними. У документі зазначається, що ЗАЕС не повинна використовуватися для військових дій чи зберігання озброєння.

«Ми підтверджуємо важливість семи основних принципів ядерної безпеки, викладених Генеральним директором МАГАТЕ, і визнаємо їх особливу актуальність для атомних електростанцій України. Ми підтримуємо зусилля МАГАТЕ по сприянню впровадженню цих основних принципів і підтримці безпеки та захисту ядерних об’єктів України, повністю поважаючи суверенітет України. Ми схвалюємо роботу Генерального директора щодо забезпечення безпеки та захисту ЗАЕС. Ми вкотре підтверджуємо нашу підтримку резолюції GOV/2022/58, що прийнята 15 вересня 2022 року Радою керуючих МАГАТЕ», - йдеться у заяві.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux