Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України затвердила звіт про діяльність органу регулювання за 2022 рік
Опубліковано 01 березня 2023 року о 09:45

28 лютого 2023 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України. Про виконану органом регулювання ядерної та радіаційної безпеки роботу доповіли в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков і Директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок - заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Борис Столярчук.

У ході доповіді було поінформовано, що за минулий рік суттєво збільшилася кількість експлуатаційних подій, які мали місце на атомних електростанціях України, найбільше їх сталося на Запорізькій АЕС, яка перебуває під окупацією.

У зв’язку із окупацією ЗАЕС, минулого року Держатомрегулюванням ухвалено регуляторні рішення, які обмежують експлуатацію ядерних об’єктів. Зокрема, йдеться про обмеження експлуатації ССВЯП ЗАЕС, а також про обмеження експлуатації енергоблоку № 1 ЗАЕС станами «перевантаження палива» - «холодний зупин», а експлуатацію енергоблоку № 2 ЗАЕС – станом «холодний зупин».

Держатомрегулюванням було ухвалено рішення щодо зупинення дії ряду ліцензій підприємств, які розташовуються у Чорнобильській зоні відчуження, діяльність яких пов’язана з використанням ядерної енергії та з поводженням із радіоактивними відходами. Внаслідок збройної агресії російської федерації, окупації російськими військовими формуваннями території зони відчуження у період з 24 лютого по 31 березня 2022 року, на території зони відчуження склалася ситуація, що унеможливила нормальну роботу підприємств. Після деокупації території ЧЗВ та перевірки спроможності підприємств здійснювати свою діяльність із дотриманням вимог нормативно-правових документів дію ліцензій було відновлено.

Держатомрегулюванням надано окремий дозвіл ДП «НАЕК «Енергоатом» на введення в експлуатацію Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

У 2022 році Держатомрегулюванням суттєво активізовано міжнародне співробітництво з країнами-партнерами України та міжнародними інституціями щодо надання всебічної підтримки у боротьбі з ворогом, як на дипломатичному рівні, так і щодо збільшення матеріально-технічної підтримки і допомоги.

«Нами як регулятором на усіх міжнародних майданчиках, де розглядалися питання ядерної та радіаційної безпеки, проводилася активна роз’яснювальна робота серед партнерів щодо недопустимості здійснення ядерного шантажу країною-агресором. Таким чином було закладено основи для подальшого консенсусу цивілізованих країн щодо санкцій проти росатому та інших російських компаній, які причетні до окупації та спроб вкрасти ЗАЕС», - зазначив в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков.

Забезпечувався обмін актуальною інформацією щодо безпекового стану об’єктів використання ядерної енергії із МАГАТЕ, Єврокомісією, ENSREG, WENRA, HERCA іншими партнерами, що сприяло отриманню міжнародною спільнотою об’єктивної та правдивої інформації, перешкоджало поширенню російських інформаційних фейків. Також забезпечувалося здійснення верифікаційної діяльності інспекторів МАГАТЕ на ядерних об’єктах України.

Колегією визнано роботу Державної інспекції ядерного регулювання України в 2022 році цілком задовільною. Незважаючи на складні умови, Держатомрегулювання працювало злагоджено і належним чином виконувало усі покладені на неї функції.

«У 2022 році Держатомрегулюванням у складних умовах військового захоплення, руйнування, окупації об’єктів використання ядерної енергії та обмежень визначених Урядом під час воєнного стану, вжито усіх можливих заходів із продовження виконання пріоритетних завдань, визначених законами, актами і дорученнями Президента та Уряду України, спрямованих на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки і захищеності, міжнародними стандартами безпеки, а також забезпечено виконання зобов’язань, які випливають з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», - йдеться у постанові Колегії за підсумками обговорення результатів роботи.

Колегія також ознайомилася та затвердила пріоритетні напрямки роботи Державної інспекції ядерного регулювання України на 2023 рік.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux