Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія Держатомрегулювання розглянула результати розслідування експлуатаційних подій на АЕС та розрахунку показників безпеки за 2022 рік та І півріччя 2023 року
Опубліковано 10 листопада 2023 року о 09:28

9 листопада 2023 року відбулося засідання Колегії Держатомрегулювання, яка розглянула питання «Про ефективність використання досвіду експлуатації (результати розслідування експлуатаційних подій на АЕС та розрахунку показників безпеки за 2022 рік та І півріччя 2023 року)».

Як було поінформовано членів Колегії, у 2022 році кількість екпслуатаційних подій на атомних станціях України перевищила більш як вдвічі показники попередніх років та є максимальною за останні 10 років. Загалом кількість подій на українських АЕС, спричинених військовою агресією, перевищила кількість експлуатаційних подій, що відбулись через експлуатаційні чинники.

Події, спричинені військовою агресією рф, які відбулися у 2022 році та І півріччі 2023 року, були пов’язані: із захопленням ЗАЕС та пошкодженням електротехнічного обладнання та будівель; втратою лінії електропостачання на ЗАЕС через обстріли майданчика та прилеглої території, вибухів мін на ЗАЕС, встановлених окупаційними військами; втратою ліній електропостачання власних потреб АЕС, спричинену важкими перехідними процесами в об’єднаній енергомережі через обстріли рф критичної інфраструктури енергосистеми України.

Водночас, розслідування 15 експлуатаційних подій та дорозслідування 3 експлуатаційних подій, які відбулися на енергоблоках ЗАЕС у 2022 році та І півріччі 2023 року, не завершено через окупацію ЗАЕС та відсутність умов для об’єктивного визначення причин експлуатаційних подій. Експлуатуючою організацією було прийнято рішення, погоджене з Держатомрегулюванням, про продовження терміну розслідування зазначених подій до деокупації та створення безпечних умов на ЗАЕС та в місті Енергодар.

Завдяки міжнародній підтримці щодо посилення національної регуляторної бази та відповідних регуляторних можливостей, на основі найкращої світової практики Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ було розроблено новий нормативно-правовий акт – Положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі атомних станцій (НП 306.2.235-2021).

Впровадження та застосування НП 306.2.235-2021 позитивно відобразилося на якості та обґрунтованості інформації звітів з розслідування експлуатаційних подій. Цьому також сприяло проведення ДНТЦ ЯРБ циклу навчальних та роз’яснювальних семінарів для профільних фахівців ДП «НАЕК «Енергоатом» (центральний апарат та всі майданчики АЕС) щодо застосування вимог НП 306.2.235-2021.

За результатами розгляду звітів з розслідування експлуатаційних подій, які відбулися у 2022 році та І півріччі 2023 року, вимоги НП 306.2.235-2021 не завжди виконувались під час розробки звіту з розслідування, зокрема зауваження стосувались повноти надання інформації: щодо класифікації за впливом на безпеку для елементу, що відмовив; щодо обґрунтування обраної категорії експлуатаційної події; в описі виникнення та розвитку експлуатаційної події; щодо знань та досвіду здобутих за результатами розслідування експлуатаційної події, а також виявлених загальногалузевих проблем.

Крім того, слід зауважити, що у І півріччі 2022 року для жодної із експлуатаційних подій, розслідування яких було подовжено, не було дотримано вимог п. 16 глави 2 розділу V НП 306.2.235-2021 в частині погодження з Держатомрегулювання рішення з подовження строку розслідування.

Підсумовуючи вищенаведене, Колегія Держатомрегулювання постановила:

1. ДП «НАЕК «Енергоатом»:

  • ­забезпечити з боку керівництва належний контроль за коректністю класифікації подій та якістю розслідування експлуатаційних подій;
  •  прийняти заходи зі своєчасного аналізу здобутих уроків від експлуатаційних подій викликаних військовою агресією рф та розробити і впровадити заходи направлені на пом’якшення перехідних процесів й підвищення стійкості обладнання енергоблоків під час нестабільної роботи енергомережі та втрати зовнішнього електропостачання. Про прийняті заходи, у термін до 30.12.2023, повідомити Держатомрегулювання;
  • ­розробити та надати на розгляд Держатомрегулювання окрему процедуру розслідування експлуатаційних подій, що відбулися на ЗАЕС під час окупації та розслідування, яких не завершено;
  • прийняти заходи з дотримання вимог НП 306.2.235-2021 під час класифікації експлуатаційних подій та впровадження коригувальних заходів. Про прийняті заходи, у термін до 30.12.2023, проінформувати Держатомрегулювання;
  • ­виконати перегляд «Переліку коригуючих заходів, термін впровадження яких перевищує 2 роки з дати їх призначення, з остаточно визначеними датами виконання» та, у разі необхідності, доповнити перелік заходів та оновити терміни виконання з наданням відповідних обґрунтувань. Результати надати на розгляд Держатомрегулювання в термін до 15.01.2024.

2. ДП «ДНТЦ ЯРБ»:

  • ­ продовжити роботи з виконання аналізу експлуатаційних подій, які відбуваються на АЕС України;
  • ­ продовжити роботи з виконання розрахунку показників безпеки та надання рекомендацій з організації і проведення інспекційних перевірок енергоблоків АЕС України.

3. Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання після скасування воєнного стану, у рамках проведення планових щорічних комплексних інспекційних перевірок АЕС України, на всіх АЕС провести перевірки системи використання досвіду експлуатації (організацію розслідування експлуатаційних та малозначних подій, впровадження заходів з покращення якості розслідування, врахування вітчизняного та міжнародного досвіду, тощо).

4. Державним інспекціям з ядерної безпеки на АЕС посилити нагляд за дотриманням вимог НП 306.2.235-2021 у частині класифікації подій, відповідності попередніх повідомлень, розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі АЕС, виконання коригувальних заходів, призначених за результатами розслідування, та заходів з покращення якості розслідування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux