Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія ДІЯРУ запропонувала низку рішень щодо безпеки енергоблоків ЗАЕС в умовах окупації російськими військовими
Опубліковано 05 серпня 2022 року о 19:00

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України на своєму засіданні, що відбулося 4 серпня 2022 року, розглянула безпекову ситуацію на Запорізькій АЕС, яка перебуває під окупацією військових російської федерації.

У ході засідання члени Колегії заслухали інформацію від експлуатуючої організації НАЕК «Енергоатом» про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС. Зокрема, поінформовано, що російські окупанти розмістили свою військову техніку у машинних залах енергоблоків №1 і №2.

Також оцінку стану експлуатації енергоблоків Запорізької АЕС надано фахівцями Департаменту безпеки ядерних установок Держатомрегулювання України.

За підсумками обговорення, Колегія Держатомрегулювання постановила визнати ситуацію на майданчику Запорізької АЕС, що перебуває під контролем військових російської федерації, розміщення на території ядерних установках військової техніки з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою, як ядерний тероризм з боку рф. 

Колегія також розробила і надала конкретні пропозиції щодо подальших дій Держатомрегулювання та НАЕК «Енергоатом» із метою мінімізації ймовірних ризиків для безпеки ядерних установок на Запорізькій АЕС.

Засідання Колегії та розгляд безпекової ситуації відбулося, зважаючи на ведення активних бойових дій та перебування військових рф безпосередньо на майданчику Запорізької АЕС. Ці фактори, на думку фахівців, можуть унеможливити виконання персоналом атомної станції безпосередніх функцій із управління ядерним реактором в умовах нормальної експлуатації, порушення нормальної експлуатації, проєктних та запроєктних аварій. Крім того, російські військові на Запорізькій АЕС можуть перешкоджати застосуванню додаткових технічних засобів та роботі підрозділів ДСНС за умови виникнення надзвичайних ситуацій чи аварій. 

Також, зважаючи на окупації АЕС та прилеглих територій, неможливо реалізувати функції із захисту персоналу та населення в умовах ядерної чи радіаційної аварії.

Розміщення на промисловому майданчику та в машинних залах енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС військової техніки та боєприпасів, у результаті їх застосування чи детонування, може спричинити пошкодження систем та елементів важливих для безпеки. Це, у свою чергу, може призвести до важкого пошкодження ядерного палива з наступним радіаційним забрудненням навколишнього середовища та радіаційним опроміненням персоналу та населення.

Рішення Колегії як консультативно-дорадчого органу будуть враховані у подальших діях Держатомрегулювання щодо безпекової ситуації на Запорізькій АЕС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux