Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія Держатомрегулювання схвалила рекомендаційні документи для регулювання безпеки у Чорнобильській зоні відчуження
Опубліковано 05 серпня 2022 року о 19:05

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України на своєму засіданні, яке відбулося 4 серпня 2022 року, схвалила, розроблені за підтримки Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA), регулюючі документи, спрямовані на підтримку безпеки об’єктів використання ядерної енергії, розміщених у Чорнобильській зоні відчуження (ЧЗВ), яка зазнала військових впливів внаслідок окупації російською федерацією. 

Відомо, що у ЧЗВ розташовано ряд ядерних і радіаційних об'єктів. Зокрема, це об'єкти, призначені для поводження з відпрацьованим ядерним паливом, радіоактивними відходами і джерелами іонізуючого випромінювання, енергоблоки ЧАЕС, що знімаються з експлуатації, комплекс нового безпечного конфайнмента та об’єкту «Укриття». 

Наприкінці лютого та у березні 2022 року ці об’єкти були поза контролем України через військову окупацію з боку російської федерації. 

Наразі відбувається процес відновлення контролю над об’єктами у ЧЗВ.

«Рекомендований підхід до державного регулювання безпеки ядерних і радіаційних об’єктів, розташованих у Чорнобильській зоні відчуження, яка зазнала впливів військових дій» визначає підхід щодо обсягів та особливостей застосування принципів, загальних положень та вимог безпеки, процедур ліцензування та державного нагляду для різних типів об’єктів, що перебували під ворожою окупацією та наразі потребують детальних обстежень, перевірок, відновлення функціонування важливих для безпеки систем, усунення виявлених дефіцитів безпеки.

«Рекомендований порядок відновлення рівня безпеки ядерних та радіаційних об’єктів у Чорнобильській зоні відчуження, яка зазнала впливів військових дій» деталізує порядок проведення зазначених обстежень та перевірок стану об’єктів та оцінки спроможності ліцензіатів здійснювати діяльність відповідно до нормативно-правових актів та умов ліцензій.

Ці документи мають рекомендаційний характер, зумовлений їх виключним застосуванням в умовах воєнного часу та після-окупаційного періоду, та є «пілотними». 

Надалі досвід їх застосування для об’єктів у ЧЗВ може бути за потреби застосований і використаний під час регулювання безпеки інших ядерних та радіаційних об’єктів на території України, які зазнали та зазнають впливів військових дій, захоплення та окупації. 

Наразі міжнародні вимоги та/або досвід інших країн зі здійснення регулювання безпеки на ядерних об’єктах за подібних умов відсутні.

Практичне застосування цих рекомендаційних документів як Держатомрегулюванням, так і ліцензіатами, що здійснюють діяльність у сфері використання ядерної енергії на території ЧВЗ, дозволить систематизовано здійснити заходи із відновлення безпечного функціонування об’єктів та здійснення діяльності відповідними спеціалізованими підприємствами у повному обсязі у відповідності із нормами та правилами з ядерної та радіаційної безпеки та ліцензійними умовами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux