Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія Держатомрегулювання схвалила дев’яту Національну доповідь «Про виконання зобов’язань України відповідно до Конвенції про ядерну безпеку»
Опубліковано 10 серпня 2022 року о 15:20

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України на своєму засіданні, що відбулося минулого тижня, схвалила дев’яту Національну доповідь «Про виконання зобов’язань України відповідно до Конвенції про ядерну безпеку», яку буде представлено на розгляд на Об’єднаній Восьмій та Дев’ятій нараді країн-сторін Конвенції.

Національну доповідь України підготовлено Міжвідомчою робочою групою, до складу якої, крім фахівців Держатомрегулювання, входять спеціалісти Міністерства енергетики України, Міністерства закордонних справ України, Державного агентства з управління зоною відчуження, Апарату РНБО України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Державного підприємства «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки», та експлуатуючих організацій: ДП НАЕК «Енергоатом» і ДСП «Чорнобильська АЕС».

Національна доповідь надає об’єктивну інформацію про стан безпеки ядерних установок і заходів, що впроваджуються для її підвищення, за останні три роки. У Нацдоповіді відмічається, що за останні роки в Україні набула подальшого розвитку законодавча та регулююча основа діяльності у сфері використання ядерної енергії, яка охоплює всі аспекти забезпечення безпеки.

При ратифікації у 1997 році Конвенції про ядерну безпеку Верховною Радою України проголошено заяву і застереження, що положення статті 3 Конвенції не застосовується до об’єкта «Укриття». Але загальна інформація про діяльність на енергоблоках № 1-3 Чорнобильської АЕС та об’єкті «Укриття» наведена в Національній доповіді.

Фактичні дані в Нацдоповіді, крім спеціально обумовлених, надані станом на червень 2022 року. Про зміни, що відбудуться до березня 2023 року, буде додатково повідомлено делегацією України на Об’єднаній Восьмій та Дев’ятій нараді з розгляду.

Водночас, у доповіді зазначається, що в зв’язку з агресією російської федерації, яка розпочалась 24 лютого 2022 року, Україна стикнулась з новими викликами, які в тій чи іншій мірі впливають на стан виконання статей Конвенції про ядерну безпеку. Зокрема, через військові впливи Україна не може в повному обсязі виконувати статті 9 і 10 Конвенції.

Чергова Об’єднана Восьма та Дев’ята нарада країн-сторін Конвенції про ядерну безпеку, на якій буде представлено Національну доповідь України, відбудеться 20-31 березня 2023 року в штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux