Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання: Чергові удари рф по об'єктах енергетичної інфраструктури України створять нові виклики та загрози для ЯРБ
Опубліковано 22 вересня 2024 року о 15:32

За даними української розвідки, рф готується до чергової серії ударів по українській ядерно-енергетичній інфраструктурі: розподільчих пристроях на атомних електростанціях, електричних підстанціях об’єднаної енергетичної системи України, які є критично важливими для безпечної експлуатації ядерних об’єктів. Про це йдеться в листі Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова від 21 вересня 2024 року, який адресовано керівництву Європейської комісії, Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG), Західноєвропейської асоціації органів регулювання ядерної безпеки (WENRA), Агентства з ядерної енергії (NEA), ядерних регуляторів США, Великої Британії, Канади, Фінляндії, Польщі, Норвегії, Німеччини, Франції, Литви, Швеції, Чехії, Словаччини.

«Руйнування критичних підстанцій збільшує кількість ризиків для ядерної безпеки, зокрема йдеться про експлуатаційні події, прямі та відтерміновані пошкодження обладнання, підвищення ймовірності інцидентів і навіть аварій, з умовами, які важко передбачити», - наголосив Голова Держатомрегулювання.

В результаті російських атак на українську енергетику всі АЕС України вже були повністю знеструмлені 22 листопада 2022 року, а атаки 22 березня 2024 року та 26 серпня 2024 року, коли росіяни навмисно атакували важливі енергетичні вузли, призвели до аварійного відключення кількох атомних енергоблоків.

Він підкреслив, що надійне та стабільне електропостачання промислового майданчика АЕС було визначене Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі на спеціальному засіданні Ради керуючих МАГАТЕ 2 березня 2022 року як один із семи фундаментальних стовпів ядерної безпеки та захищеності. Важливість надійного живлення також передбачена Спеціальними вимогами безпеки МАГАТЕ SSR-2/1 (Rev. 1) «Безпека атомних електростанцій: Проектування» і більш детально описані в Спеціальному керівництві з безпеки МАГАТЕ IAEA SSG-34 «Проектування електроенергетичних систем для атомних електростанцій» та IAEA-TECDOC-1770 «Проектні положення щодо витримки знеструмлення станції на атомних електростанціях».

Крім того важливість наявності надійного та стабільного електропостачання підкреслюється в Доповіді Генерального директора МАГАТЕ про аварію на АЕС «Фукусіма-1», що сталася 11 березня 2011 року.

«12 вересня 2024 року МАГАТЕ здійснило свій перший візит на електричну підстанцію в Україні в рамках своєї роботи з оцінки стану енергетичної інфраструктури, яка є критичною для ядерної безпеки, і ми сподіваємося на продовження цієї важливої діяльності в найближчому майбутньому», - зазначив Олег Коріков

Очільник українського регулятора закликав міжнародних партнерів до консолідованої позиції, реальних кроків спільно з усіма державами, які поважають Статут ООН та принципи мирного використання ядерної енергії, з метою тиску на рф та запобіганню ймовірному розвитку найбільш негативних сценаріїв подій на українських ядерних об’єктах.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux