Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулювання активізує співпрацю з Комісією ядерного регулювання США відповідно до пріоритетів, визначених Меморандумом про співробітництво у сфері ЯРБ
Опубліковано 20 вересня 2024 року о 13:57

Держатомрегулювання зацікавлене в вивченні досвіду регулюючого органу США в питаннях оцінки безпеки, імплементації новітніх технологій, обладнання та установок, аналізу експлуатаційних подій на АЕС. На цьому акцентував Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час зустрічі з Головою Комісії ядерного регулювання США (US NRС) Крістофером Т. Хенсоном, яка відбулася 18 вересня 2024 року у Відні (Австрія) на полях 68-ї Генеральної конференції МАГАТЕ.

Олег Коріков зазначив, що Комісія ядерного регулювання США залишається одним із основних партнерів Держатомрегулювання, підтримку якої ми відчуваємо постійно, особливо в умовах безпрецедентних ризиків, що пов’язані із триваючим повномасштабним вторгненням рф на територію України.

В ході зустрічі керівники українського та американського регуляторів обговорили плани та стратегії реалізації пріоритетних напрямків співробітництва, які визначені Меморандумом про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки між регулюючими органами України та США. Зокрема йшлося про такі напрямки: аналіз використання перспективного ядерного палива у реакторах з водою під тиском; вдосконалення вимог до оцінки безпеки АЕС із урахуванням зовнішніх подій, спричинених діяльністю людини, та до оцінки безпеки при виборі майданчиків для нових ядерних установок, зокрема для розміщення малих модульних реакторів; здійснення детального аналізу експлуатаційних подій на українських АЕС в тому числі, із урахуванням військових впливів; підтримка оцінки при реалізації першочергових проектів з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» в рамках експлуатації Нового безпечного конфайнмента на Чорнобильській АЕС.

«Енергетична стратегія України визначає розвиток атомної галузі одним із пріоритетів розвитку на найближчу перспективу, тому Держатомрегулювання дуже цінує можливість вивчення регулюючих практик та експертиз US NRС. За результатами співробітництва буде здійснене вдосконалення відповідних вимог українського законодавства та імплементація «кращої практики» оцінок безпеки», - зазначив Голова Держатомрегулювання.

Олег Коріков висловив щиру вдячність американському колезі за постійну підтримку щодо зміцнення інфраструктури та технічної спроможності українського органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

На зустрічі також обговорили стан безпеки Запорізької АЕС, яка залишається окупованою російськими військами та використовується ними як військова база для здійснення постійних обстрілів українських населених пунктів у Запорізькій області. Водночас, у частині виконання принципів та вимог з ядерної та радіаційної безпеки та захищеності ядерних установок Запорізької АЕС, було констатовано, що суттєві порушення та деградація стану безпеки стали системою. І такий стан справ на найбільшій АЕС у Європі є без перебільшення загрозою для безпеки усього світу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux