Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Делегація Держатомрегулювання представляє Україну на черговому пленарному засіданні WENRA
Опубліковано 14 листопада 2023 року о 10:35

13 листопада 2023 року у м. Париж (Франція) розпочалось чергове пленарне засідання Західноєвропейської асоціації органів регулювання ядерної безпеки (WENRA). Україну на заході представляє делегація Держатомрегулювання, яку очолює в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег КОРІКОВ.

У рамках засідання, що проходить в офісі Органу регулювання ядерної безпеки Франції (ASN), планується розглянути та затвердити Стратегію та оновлене Технічне завдання WENRA, заслухати результати постійних робочих груп з гармонізації реакторної безпеки (RHWG), з поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації (WGWD), з безпеки дослідницьких реакторів (WGRR), звіти керівної групи з референтних рівнів безпеки (SRL SG) розглянути можливість задоволення заявки Японії щодо набуття нею статусу асоційованого члена та низку інших питань.

Програмою засідання WENRA передбачена окрема сесія щодо ситуації із викликами для ядерної та радіаційної безпеки в Україні, що виникли внаслідок повномасштабного військового вторгнення рф в нашу державу. У рамках цієї сесії делегація Держатомрегулювання представить доповідь про поточний стан ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС, а також – про прогрес України в питанні відмови від російського ядерного палива для реакторних установок типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440.

Крім того на черговому пленарному засіданні WENRA буде порушено питання щодо можливості проведення представниками Асоціації незалежної оцінки стану безпеки Запорізької АЕС під час російської окупації.

Довідково:

Західноєвропейська асоціація органів регулювання ядерної безпеки (WENRA) є однією з найбільш авторитетних організацій з питань ядерної безпеки як в Європі, так і в усьому світі.

До WENRA входять: Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія, Литва, Нідерланди, Польща, Румунія, Словенія, Словаччина, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія та Україна (з 2015 року).

Статус асоційованого члена та спостерігача Асоціації також мають такі провідні ядерні країни як США, Японія та Канада. Участь російської федерації та республіки білорусь у діяльності Асоціації призупинена на прохання України до окремого рішення, у зв’язку із агресією останніх проти України.

Одним з основних завдань WENRA є розробка загальних підходів та гармонізація вимог у сфері регулювання та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, які базуються на рекомендаціях МАГАТЕ та відображають кращу практику європейських країн.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux