Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Зворотній зв'язок між Національною поліцією України та Держатомрегулювання має бути налагоджений в Україні
Опубліковано 22 вересня 2017 року о 08:42

Про це заявив заступник начальника управління з питань ядерної захищеності та гарантій, начальник відділу фізичного захисту ядерних установок Держатомрегулювання Віктор Пащенко в рамках XIV Української конференції з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів. Захід проходить з 18 по 22 вересня на майданчику Южно-Української АЕС на Миколаївщині.

На початку своєї презентації Віктор Пащенко розповів про систему звітування МАГАТЕ щодо попередження та виявлення у незаконному обігу ядерних та радіоактивних матеріалів в Україні.

Після цього, експерт відмітив, важливість проведення міжвідомчих нарад за напрямом. «За порадою МАГАТЕ в Україні почали постійно проводитись міжвідомчі наради, метою яких є аналіз стану організації взаємодії виконавчої влади та юридичних осіб у випадку виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу. Цей аналіз – дуже важливий, адже сприяє налагодженню комунікації між учасниками, а також допомагає кожному органу усвідомити власні дії при виявленні небезпечної знахідки», – коментує фахівець Держатомрегулювання.

За його словами, в процесі проведення нарад вже виявлено чимало проблемних питань. Одним із них є постійна зміна персоналу органів виконавчої влади і, як наслідок, нестача досвіду у спеціалістів при організації взаємодії органів при виявленні радіоактивних матеріалів у незаконному обігу.

Далі експерт повідав учасникам конференції про тривожну статистику постачання вітчизняним металургійним підприємствам радіаційно забрудненого металолому й додав, що, на жаль, джерела його надходження в Україні – не перекриті.

«Аналіз випадків вилучення із незаконного обігу радіоактивних матеріалів протягом останніх років свідчить про неналежне ставлення керівництва багатьох підприємств та організацій до забезпечення відповідального зберігання та охорони радіоактивних матеріалів», – продовжує Віктор Пащенко.

У січні 2013 року під час проведення інвентаризації на підприємстві «Укргазстрой» Київської області було зафіксовано зникнення двох контейнерів КЗ-1 з вмістом урану. «Проводилось розслідування, результатів якого Інспекція, на жаль, не знає. Загалом випадків виявлення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів ми фіксуємо багато, проте, подальший перебіг подій – нам невідомий. Насправді, в Україні у жодному нормативно-правовому акті не вказано, що зворотній зв'язок між Національною поліцією України та Держатомрегулювання повинен бути. На мою думку, такий зв'язок сприятиме підвищенню мотивації виконання обов’язків представниками служб фізичного захисту», – зазначає Віктор Пащенко.

Наприкінці презентації експерт попросив організаторів конференції наступного року запросити побільше представників силових відомств. «Питань для обговорення з ними маємо чимало. В першу чергу – це відкриття у трьох академіях МВС України короткого курсу з радіологічної безпеки. Це необхідно для виховання свідомої ланки командирів-інструкторів, котрі в подальшому проводитимуть інструктаж для підрозділів реагування у разі неправомірних дій щодо радіоактивних матеріалів, як на об’єктах поводження з ними, так і в Чорнобильській зоні відчуження», – підсумовує експерт.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux