Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Заступник постійного представника США при ООН: росія використовує ЗАЕС у якості плацдарму для ведення війни 
Опубліковано 24 серпня 2022 року о 11:20

Окупована російськими військами Запорізька АЕС використовується російською федерацією в якості плацдарму для ведення війни. Про це заявив заступник постійного представника США при ООН Річард Міллс на засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок, 23 серпня 2022 року.

«Чому ядерний об’єкт використовується в якості плацдарму для ведення війни російськими силами? Відповісти на ці питання може лише президент путін. Могли б відповісти на ці питання і члени російської федерації, які сидять тут сьогодні. Тільки вони можуть пояснити, чому росія думає, що вона може перекроювати міжнародні кордони силою, порушуючи Статут ООН», - зазначив Річард Міллс.

Він також додав, що росія несе відповідальність за ті злочини, які вона вчиняє проти народу України: бомбування шкіл і лікарень, вбивства гуманітарних працівників і журналістів, страти і насильницьку депортацію населення України.

«Тільки вони (представники російської делегації – Ред.) можуть пояснити, чому їхні війська безрозсудно завдали удару і захопили Запорізьку АЕС, поставивши нас на межу ядерної катастрофи. Хотілось би знову нагадати про те, що в України бездоганний послужний список забезпечення ядерної безпеки на об’єктах до захоплення росією. Але ми не почули відповідей від російської делегації», - наголосив заступник постійного представника США при ООН.

Водночас, він зауважив, що ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС можна уникнути.

«Рішення просте – росія повинна припинити свою неспровоковану війну, якій немає виправдання, вивести свої війська. З врахуванням невідкладності цієї ситуації, росія повинна негайно дослухатися до рекомендацій Генсека ООН Гутерреша і створити демілітаризовану зону довкола АЕС. Це дозволить українському персоналу, який на цей час вимушений працювати, провести оцінку збитків, відновити бездоганне функціонування АЕС в плані безпеки. І ця демілітаризована зона дозволить групі МАГАТЕ виїхати на об’єкт, провести інспекцію, оцінити технічну, фізичну безпеку і функціонування гарантій щодо роботи цієї АЕС», - заявив американський дипломат, додавши, що росія має погодитися на відвідування Запорізької АЕС місією МАГАТЕ «таким чином, щоб поважати суверенітет України».

Напередодні Дня незалежності України Річард Міллс також закликав росію «не бомбувати дитсадки, школи, лікарні чи будинки престарілих».

«Ми продовжуватимемо домагатися притягнення до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права, за ті страждання, за ту війну, яку веде росія», - заявив він.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux