Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Засідання спільної МАГАТЕ-Україна Робочої групи вищого рівня з розгляду застосування гарантій в Україні
Опубліковано 13 липня 2021 року о 11:00

Голова Держатомрегулювання - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Григорій ПЛАЧКОВ та заступник генерального директора МАГАТЕ Massimo APARO відкрили засідання спільної МАГАТЕ-Україна Робочої групи вищого рівня з розгляду застосування гарантій в Україні, підкреслюючи важливість заходу як для України, так і для Агентства.

Зустрічі Робочої групи проходять щорічно та стають офіційною площиною для обговорення організаційних та технічних питань, що стосуються взаємодії МАГАТЕ та організацій, підприємств і державних органів України, що задіяні у процесі впровадження гарантій МАГАТЕ в Україні.

Україною виконуються зобов’язання відповідно до положень Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з  Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Для підтвердження задекларованої інвентарної кількості ядерних матеріалів та відсутності незаявленої ядерної діяльності Агентством проводяться звичайні та неоголошені інспекції, а також додаткові доступи на підприємства України. Крім того, інспекторами та технічним персоналом МАГАТЕ виконуються технічні візити на АЕС, під час яких відбувається встановлення, заміна та налагодження обладнання віддаленого моніторингу, тестування обладнання МАГАТЕ. Завдяки використанню технічних засобів для цілей гарантій суттєво знижується кількість інспекційних перевірок МАГАТЕ в державі.

Протягом 25 років в Держатомрегулювання функціонує та постійно актуалізується державний інформаційний банк даних ядерних матеріалів, що є важливим інструментом Агентства та містить інформацію про кількість та склад ядерних матеріалів у будь-якій зоні балансу або в окремо взятому підприємстві. 

Для виконання Додаткового протоколу до Угоди до МАГАТЕ щоквартально надається інформація про експортні поставки з України узгодженого обладнання та неядерного матеріалу; проводиться щорічне поновлення інформації у рамках Додаткового протоколу до Угоди (34 декларації). Ведеться робота із збору інформації, необхідної для надання відповідей на запити МАГАТЕ відповідно до вимог статті 2 а.і) Додаткового протоколу щодо проведення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, що стосуються ядерного паливного циклу, і не пов'язаних із ядерним матеріалом.

До цьогорічної зустрічі Робочої групи долучились представники МАГАТЕ: керівник Відділу операцій «С» Департаменту гарантій, керівник Секції SGOC2, інспектор з гарантій та відповідальний інспектор по Україні; від України - представники Міністерства закордонних справ України, Міністерства енергетики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної служби експортного контролю України, НАЕК «Енергоатом», ДСП "Чорнобильська АЕС" та Держатомрегулювання. 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux