Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Засідання Колегії Держатомрегулювання
Опубліковано 10 серпня 2018 року о 09:06

9 серпня 2018 р. на засіданні Колегії Держатомрегулювання були розглянуті питання щодо результатів виконання попередніх рішень та постанов Колегії Держатомрегулювання з дотримання вимог ядерної безпеки та стану забезпечення контролю та обліку індивідуальних доз професійного опромінення.

 

Засідання Колегії відкрив Голова Держатомрегулювання – Григорій ПЛАЧКОВ, який відзначив, що питання ядерної та радіаційної безпеки є надзвичайно важливими, а одним із основних принципів державної політики в сфері використання ядерної енергії, яку реалізує Держатомрегулювання пріоритет захисту людини, навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання.

 

Начальник Відділу експлуатаційної безпеки – державний інспектор Департаменту з питань безпеки ядерних установок – Роман ХАЛЕНКО виступив із доповіддю щодо результатів розслідування та аналізу експлуатаційних подій (порушень, відхилень та малозначущих подій), які відбуваються на енергоблоках АЕС. Було відзначено, що така оцінка є важливим джерелом знань, а врахування зворотного зв’язку від досвіду експлуатації – ефективним інструментом підвищення безпеки експлуатації енергоблоків.

Завідувач лабораторією дозиметрії зовнішнього опромінення Національного наукового центру радіаційної медицини НАМНУ – Вадим ЧУМАК представив Концепцію щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної державної системи контролю та обліку індивідуальних доз та Національного дозового реєстру», що основана на міжнародних підходах та відповідає європейському законодавству.

 

Головний спеціаліст з питань охорони праці та пожежної безпеки Олена ЗІМІНА у своїй доповіді представила виконані Держатомрегулювання заходи щодо створення Єдиної державної системи контролю та обліку індивідуальних доз опромінення та відзначила, що індивідуальний дозиметричний контроль опромінення є важливим заходом з оптимізації радіаційного захисту персоналу, залучених працівників, а також державних інспекторів, які не лише здійснюють інспекційні перевірки, а також беруть участь у реагуванні на радіаційні аварії та інциденти, виявлення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів.

Заступник Голови Держатомрегулювання – Руслана ТРІПАЙЛО під час обговорення відзначила, що представлена Концепція щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної державної системи контролю та обліку індивідуальних доз опромінення може бути використана Держатомрегулювання як «дорожня карта» щодо подальших дій в розвитку системи індивідуального дозиметричного контролю професійного опромінення в країні.

Важливим кроком є спільне опрацювання Держатомрегулювання разом із компетентними професійними інститутами та організаціями, відповідальними центральними органами виконавчої влади остаточної редакції проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку та плану заходів створення Єдиної державної системи контролю та обліку індивідуальних доз професійного опромінення», гармонізованої із законодавством ЄС та сучасною міжнародною системою радіаційного захисту.

 

Після заслуховування всіх доповідачів відбулась дискусія з обговорення відповідних питань, в якій приймали участь як члени Колегії, так і представники запрошених організацій. По завершенню обговорень, членами Колегії були прийнятті рішення щодо винесених на голосування питань.

З рішенням Колегії можна буде ознайомитися на сайті Держатомрегулювання протягом 10 днів.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux