Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Засідання Громадської ради при Держатомрегулювання проведено
Опубліковано 04 квітня 2018 року о 17:04

 

4 квітня 2018 року відбулося засідання Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України. В рамках заходу було розглянуто чимало актуальних питань, важливих для сфери ядерної та радіаційної безпеки держави.

Про поточний стан виконання робіт з підготовки четвертого енергоблока Запорізької АЕС до довгострокової експлуатації доповів представник Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Андрій Горошанський.

Зокрема, він повідомив про те, що проектний термін експлуатації енергоблока №4 ЗАЕС закінчується 4 квітня 2018 року. Минулого тижня в рамках засідання Колегії при Держатомрегулювання було прийнято рішення дозволити експлуатацію даного енергоблока в зупиненому стані з повним вивантаженням з активної зони реактора ядерного палива. 2 квітня 2018 року ядерне паливо з активної зони реактора вивантажене й знаходиться в приреакторному басейні витримки. Поновлення експлуатації енергоблока можливе лише за результатами державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки після реалізації експлуатуючою організацією цілої низки відповідних заходів.

Після доповіді представника Держатомрегулювання, члени Громадської ради ініціювали обговорення Оцінки впливу на навколишнє середовище Запорізької АЕС. Цей документ вже близько двох років проходить екологічну експертизу Міністерства екології та природних ресурсів України. В результаті – було прийняте рішення звернутися до Мінекології й поцікавитися долею зазначеного документа.

В рамках засідання Громадська рада порушила також питання стану радіаційної безпеки на окупованих територіях України та вздовж лінії розмежування з ОРДЛО. Зокрема, було запропоновано звернутися з листом до Міністерства оборони України з пропозицією запровадити дозиметричний контроль на пунктах пропуску вздовж лінії розмежування. «Так ми принаймні зможемо не допустити потрапляння радіоактивних відходів та джерел іонізуючого випромінювання на підконтрольні території держави», – зазначив Тарас Козулько, завідувач Сектору інформаційно-аналітичного забезпечення та зв‘язків з громадськістю Держатомрегулювання.

Представник громадської організації «Екодія» Юрій Урбанський в свою чергу запропонував звернутися до Міністерства оборони України з пропозицією провести дозиметричний контроль місць дислокації українських військових. Обидві пропозиції члени Громадської ради підтримали переважною більшістю голосів.

Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков ініціював обговорення питання будівництва повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська, нагадавши що введення в експлуатацію об’єкта дозволить поліпшити електропостачання Херсонської та Одеської областей, а також вивільнити «замкнені» потужності ЗАЕС. Заслухавши Голову, члени Громадської ради вирішили звернутися до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України для з’ясування поточного стану даного проекту.

Наприкінці засідання був затверджений план роботи Громадської ради на 2018 рік.

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux