Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Заключні зустрічі на полях 62-ї сесії Генеральної Конференції МАГАТЕ
Опубліковано 21 вересня 2018 року о 08:34

Добігає завершення чергова 62-а сесія Генеральної конференції МАГАТЕ. У четвер завершились пленарні дебати серед офіційних делегацій країн-членів, а також запрошених міжнародних організацій та асоціацій. Як і завжди паралельно з пленарними засіданнями Агентство організувало велику кількість тематичних зустрічей, форумів та виставок.

У середу завершив роботу щорічний Науковий форум присвячений застосуванню ядерних технологій у боротьбі із змінами клімату. Високопосадовці з понад 20 країн обговорили шляхи розвитку ядерної науки та технологій для вирішення важливих екологічних питань.

Відбувся дискусійний клуб, присвячений питанням культури безпеки, організований Шведським агентством з радіаційної безпеки (SSM) за підтримки WANO та NEA, нарада з питань Технічного співробітництва країн-членів Європейського регіону, п’яте пленарне засідання Глобальної мережі ядерної та фізичної ядерної безпеки, нарада вищих керівників регулюючих органів присвячена питанням радіаційного захисту персоналу ветеринарних закладів, а також місцю національного регулюючого органу в системі забезпечення готовності до ядерних або радіологічних аварійних ситуацій та реагування на них та багато інших.

Загальний Комітет відкритого складу завершив роботу із узгодження проектів резолюцій присвячених діяльності Агентства з технічного співробітництва та ядерної захищеності. Тривають дискусії щодо узгодження проекту резолюції з посилення ефективності системи гарантій МАГАТЕ. Уповноважені делегати країн-членів переважною більшістю підтримали резолюцію 62-ї сесії Генеральної конференції присвячену питанням Близького Сходу.

Глава делегації України на полях Генеральної конференції провів ряд важливих зустрічей, зокрема із заступником генерального директора Генеральної дирекції енергетики Європейської Комісії Томасом Герассімосом. У ході зустрічі обговорювались питання виконання Україною Національного плану заходів за результатами стрес-тестів, результати проведення першої тематичної перевірки під егідою ENSREG з управління старінням, обговорювались питання диверсифікації постачання ядерного палива для енергоблоків АЕС України, а також інші  напрями співробітництва України та Європейської Комісії.

Делегація України провела зустріч з високопосадовцями Департаменту енергетики США Брентом Парком та Едвардом МакГінісом, яка була присвячена обговоренню основних напрямів співробітництва України та США це, зокрема, експлуатація ядерного палива виробництва компанії Вестінгхауз на АЕС України та подальше розширення обсягів постачання такого палива, процес будівництва Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива, реалізація спільного проекту для України з оптимізації ремонтів енергоблоків АЕС тощо.

 

Голова Держатомрегулювання Г. Плачков також провів робочі зустрічі з керівниками регулюючих органів Угорщині, Польщі, Литви з обговорення актуальних національних питань забезпечення ядерної та радіаційної безпеки та можливих напрямів двостороннього співробітництва. Відбулись зустрічі з представниками Департаменту Технічного співробітництва МАГАТЕ, а також представниками Європейської Комісії з обговорення поточних питань реалізації спільних проектів співробітництва.

 

 

Спільно з німецькою стороною було підписано Меморандум про науково-технічне співробітництво в галузі ядерної безпеки між Державною інспекцією ядерного регулювання України та її організацією технічної підтримки – Державним підприємством «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» та Федеральним міністерством довкілля, охорони природи та безпеки реакторів Федеративної Республіки Німеччина та його організацією технічної підтримки – Товариством з безпеки установок та реакторів. Меморандум підписали Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков та Директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Ігор Шевченко. З німецької сторони Меморандум підписали від Федерального міністерства – пан Вольфганг Клустер та директор Товариства з безпеки установок та реакторів – Уве Штоль.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux