Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Заява Генерального директора МАГАТЕ щодо ситуації в Україні №197
Опубліковано 27 листопада 2023 року о 10:48

Сьогодні (26 листопада 2023 року – ред.) Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) втратила підключення до своєї основної лінії електропередач, що змусило її покладатися на резервну електроенергію для охолодження реакторів під час крайнього інциденту, такі події підкреслюють нестабільну ситуацію з ядерною та фізичною безпекою на станції під час діючого військового конфлікту, про це заявив Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

Окрім того, сьогодні експерти МАГАТЕ, присутні на ЗАЕС, почули кілька ракет, які, здавалося, були випущені поблизу станції. Команда МАГАТЕ не бачила снарядів через хмари, але характерний звук вказує на те, що вони були випущені з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) поблизу.

«Сьогоднішні події ще раз наочно демонструють вкрай крихку ситуацію з ядерною та фізичною безпекою на Запорізькій АЕС. Найбільша в Європі атомна електростанція, розташована на передовій, продовжує стикатися з багатьма потенційними загрозами унаслідок цієї трагічної війни», - заявив Генеральний директор Гроссі.

«Я, як і раніше, глибоко стурбований ядерною та фізичною безпекою на станції, особливо коли це стосується її уразливих джерел живлення, які можуть постраждати внаслідок атак на достатній відстані від станції, або ж більш прямих військових ризиків, з якими стикається електростанція, що потенційно підривають принципи, які я встановив у Раді Безпеки ООН у травні. У цьому контексті очевидний обстріл ракетами недалеко від ЗАЕС є особливим джерелом занепокоєння», - сказав він.

За словами керівництва ЗАЕС, коротке замикання, яке сталося приблизно в 100 кілометрах на північ від станції, призвело до того, що близько 10:30 за місцевим часом з'єднання з єдиною лінією електропередач потужністю 750 кіловольт (кВ), що залишилася з чотирьох, які існували до конфлікту, було втрачено.

Станція продовжує отримувати зовнішнє живлення від своєї єдиної доступної резервної лінії електропередач потужністю 330 кВ. Однак, один аварійний дизельний генератор також почав працювати для живлення реактора №4, який втратив свою потужність, що вказує на можливу проблему з його електричною конфігурацією. Дизельний генератор був відключений вручну через десять хвилин.

Робітники Запорізької АЕС повідомили, що лінія потужністю 750 кВ ремонтується, але поки не відомо, коли вона відновить свою роботу.

ЗАЕС під час конфлікту неодноразово втрачала зовнішні джерела живлення, включаючи сім повноцінних відключень від ліній електропередач. У кожному з цих випадків, робота аварійних дизельних генераторів забезпечувала станцію електроенергією, потрібною для життєво важливих функцій з ядерної та фізичної безпеки, включаючи охолодження реактора. З'єднання з лінією потужністю 750 кВ востаннє було втрачено 10 серпня, коли відключення та повторне підключення лінії відбулося двічі за день.

Із оригінальним текстом заяви англійською мовою можна ознайомитися на сайті МАГАТЕ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux