Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Заява ENSREG щодо безпеки українських атомних електростанцій у зв'язку з наслідками здійснених умисних широкомасштабних атак на українську енергетичну інфраструктуру
Опубліковано 25 листопада 2022 року о 14:42

24 листопада 2022 року у Брюсселі відбулося 51-е пленарне засідання Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG) за участі, зокрема, Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та WENRA з метою оцінки ситуації з ядерною безпекою на українських атомних електростанціях після навмисних та неприйнятних широкомасштабних атак на українську енергетичну інфраструктуру з боку росії.

У ході засідання ENSREG розглянула можливі наслідки обстрілу 19-20 листопада 2022 року Запорізької атомної електростанції, а також наслідки для безпеки інших атомних електростанцій України у зв'язку з масованими атаками на мережеву інфраструктуру 15 та 23 листопада та хотіла б висловити наступне. ENSREG:

  • Рішуче засуджує військові напади російської федерації на атомні електростанції та українську електромережу, які значно підвищили ризик серйозних радіологічних наслідків, вплив яких не обмежиться Україною.
  • Закликає до невідкладного створення захищеної зони ядерної безпеки на ЗАЕС, за умови, що така зона відповідатиме суверенітету та територіальній цілісності України, та підтримуватиме дії Генерального директора МАГАТЕ у цьому питанні.
  • Закликає російську федерацію негайно припинити всі дії спрямовані на ЗАЕС та будь-які інші ядерні об'єкти в Україні та дозволити уповноваженим органам влади України відновити повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України як єдиний можливий спосіб забезпечити їхню безпечну та надійну експлуатацію.
  • Закликає до посилення міжнародних правил щодо запобігання збройним нападам на будь-яку ядерну установку, призначену для використання в мирних цілях.
  • Підтримує необхідність прискореної інтеграції України до всіх механізмів кризового реагування на ядерні аварійні ситуації, насамперед, до ECURIE.

Крім того, члени ENSREG беруть на себе зобов'язання співпрацювати зі своїми урядами та постійними представництвами при МАГАТЕ в рамках підготовки до майбутньої наради з розгляду дії Конвенції про ядерну безпеку з метою напрацювання спільної позиції щодо України та російської незаконної окупації, а також ризиків, пов'язаних з широкомасштабними та цілеспрямованими атаками росії на безпеку ядерних об'єктів та цілісність енергетичних інфраструктур в Україні.

ENSREG також нагадує про свою попередню заяву від 4 жовтня 2022 року та повторно наголошує, що не визнає спробу незаконної анексії російською федерацією чотирьох областей України, а отже, вважає постанову про захоплення ЗАЕС незаконною, відтак, недійсною та безпідставною. НАЕК «Енергоатом» є єдиним законним ліцензіатом ЗАЕС, і станція має експлуатуватися згідно з ліцензійними умовами та відповідно до українських і міжнародних законодавчих і нормативних вимог, під наглядом Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання).

ENSREG підтримує український персонал, який продовжує залишатися вірним своєму обов'язку підтримувати безпечну та надійну роботу станції, незважаючи на надзвичайно важкі та складні умови праці, включаючи постійні погрози з боку російських військовослужбовців, а також неодноразові випадки викрадення та жорстокого поводження з персоналом. ENSREG в черговий раз високо оцінює професіоналізм Державної інспекції ядерного регулювання України, яка робить все можливе для збереження повного контролю над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України.

ENSREG продовжуватиме уважно стежити за ситуацією та тісно координувати свої дії з Держатомрегулювання з усіх цих питань. Вона буде скликати подальші позачергові засідання, якщо цього вимагатиме ситуація з ядерною безпекою в Україні.

https://www.ensreg.eu/sites/default/files/attachments/ensreg_statement_on_ukraine_24_november_2022.pdf 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux