Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Взаємодія, реагування та інформування щодо радіологічної оцінки пожеж у природних екосистемах зони відчуження та зони безумовного відселення
Опубліковано 15 квітня 2020 року о 17:43

Взаємодія, реагування та інформування щодо радіологічної оцінки пожеж у природних екосистемах зони відчуження та зони безумовного відселення

 Держатомрегулювання, як компетентний національний орган і офіційний центр зв’язку відповідно до Конвенції про оперативне сповіщення про ядерну аварію, підтримує постійний (24/7) зв'язок з Центром інцидентів та надзвичайних ситуацій МАГАТЕ, компетентними органами з питань ядерної та радіаційної безпеки інших країни.

Відповідно до керівництва МАГАТЕ «Operations Manual for Incident and Emergency Communication» - EPR-IEComm (2019), випадок пожежі у природних екосистемах зони відчуження, що тривала у період 04-14.04.2020 року, класифікується як «будь-яка інша радіологічна подія, що незалежно від її походження, призводить до реальних, потенційних або сприйнятих радіологічних наслідків».

До таких подій, зокрема, належать: «будь-яка інша подія, яка може призвести до значного транскордонного викиду, будь то атмосферного чи водного»; «будь-яка інша радіологічна подія, яка спричинила або потенційно призвела до значних психологічних наслідків серед населення, внаслідок фактичної чи сприйнятої радіологічної небезпеки.

Якщо через таку подію відбувається вивільнення радіоактивного матеріалу або, ймовірно, це може статися і призвести до транскордонного переносу, держави-члени зобов’язані повідомити МАГАТЕ та держави, що потрапляють у зону потенційного впливу, надавати відповідну інформацію та відповідати на питання, які є потенційно радіологічно значущими або сприймаються радіологічно значущими засобами масової інформації чи громадськістю. МАГАТЕ закликає держави забезпечувати офіційною інформацією населення та ЗМІ.

Держатомрегулювання, у взаємодії з ДНТЦ ЯРБ, Українським Гідрометцентром, Українським Гідрометеорологічним Інститутом, Центральною геофізичною обсерваторією, ВП АЕС «ДП НАЕК «Енергоатом», ДСП «Об’єднання Радон», ДСП ЧАЕСта ДСП «Екоцентр», здійснювався аналіз та прогноз розвитку ситуації, оцінка її можливих наслідків на основі інформації ДАЗВ, ДСНС, Інспекції з ядерної та радіаційної безпеки зони відчуження, даних автоматизованих систем радіаційного контролю, супутникових даних, а також додаткових вимірювань об’ємної активності штучних радіонуклідів у приземному шарі атмосферного повітря на стаціонарних постах спостережень та за допомогою мобільної лабораторії RanidSONNI.

Держатомрегулювання надіслала до МАГАТЕ первинне повідомлення, розмістила інформацію про результати вимірювань на спеціальній захищеній платформі МАГАТЕ USIE, надавала відповіді на запити і коментарі, а також оновлювала інформацію на своїх офіційних веб-ресурсах.

Дані вимірювань радіаційних характеристик свідчать про те, що подія не мала суттєвих радіологічних наслідків для населення та навколишнього середовища за межами зони відчуження і не супроводжувалась  утворенням додаткових викидів радіоактивності у навколишнє середовище в ситуації існуючого опромінення.

Оцінка індивідуальних доз опромінення персоналу, що був задіяний на пожежі, включно з контролем внутрішнього опромінення, забезпечується ДСП «Екоцентр» та ДСНС у взаємодії з Національним науковим центром радіаційної медицини Національної академії медичних наук України.

Держатомрегулювання висловлює вдячність національним експертам, а також Центру інцидентів та надзвичайних ситуацій МАГАТЕ за фахову консультативну підтримку.

Попередні публікації Держатомрегулювання:

Оцінка радіаційного впливу пожеж у природних екосистемах зони відчуження та прилеглих територій зони безумовного (обов’язкового) відселення (8 квітня 2020 року)

Результати вимірювань концентрації цезію-137 у приземному шарі повітря міста Києва (9 квітня 2020 року)

Про забезпечення міжнародного інформаційного обміну радіологічними даними у зв’язку з масштабними пожежами в природних екосистемах (11 квітня 2020 року)

Внаслідок тривалих пожеж у природних екосистемах зони відчуження ситуація залишається складною (13 квітня 2020 року)

Концентрації радіоактивних елементів в атмосферному повітрі не несуть додаткових радіологічних ризиків для населення України та сусідніх країн (14 квітня 2020 року)

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux