Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Введені в дію Загальні положення безпеки при поводженні з радіоактивними відходами до їх захоронення
Опубліковано 13 вересня 2017 року о 14:39

Введені в дію Загальні положення безпеки при поводженні з радіоактивними відходами до їх захоронення, затверджені наказом Держатомрегулювання від 01.08.2017 № 279, зареєстровані у Мінюсті 22.08.2017 за № 1045/30913.

Безпечне поводження з радіоактивними відходами (РАВ) є важливою складовою загальної системи забезпечення безпеки при здійсненні діяльності у сфері використання ядерної енергії. Забезпечення безпеки та захист теперішніх і майбутніх поколінь та навколишнього природного середовища від негативного впливу іонізуючого випромінювання при поводженні з РАВ, починаючи від їх утворення, досягаються шляхом організації діяльності на всіх стадіях поводження з РАВ з дотриманням встановлених принципів, вимог та критеріїв безпеки.

Останніми роками активно оновлюється міжнародна нормативна база у частині поводження з РАВ та радіаційної безпеки, введені в дію Міжнародні Базові Стандарти безпеки (BSS, GSR Part 3, 2014), прийнята Директива Євроатом 2011/70 з безпеки поводження з РАВ та відпрацьованим паливом, випущені стандарти безпеки МАГАТЕ щодо нової класифікації РАВ (GSG-1, 2010) та основних вимог безпеки поводження з РАВ до їх захоронення (GSR Part 5, 2010), розроблений Звіт Асоціації Західноєвропейських ядерних регулюючих органів (WENRA) щодо Референтних Рівнів Безпеки для сховищ РАВ та ВЯП, 2014, розробляється Звіт WENRA щодо Референтних Рівнів Безпеки для об’єктів з переробки РАВ.

З урахуванням положень національної стратегії та політики поводження з РАВ, зобов’язань України в рамках Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, досвіду регулювання безпеки поводження з РАВ та з метою гармонізації законодавства України із законодавством ЄС, референтними рівнями безпеки WENRA та відповідними Стандартами безпеки МАГАТЕ, Держатомрегулюванням ведеться робота з розробки загальних положень забезпечення безпеки при поводженні з РАВ, включаючи Загальні положення безпеки при поводженні з радіоактивними відходами до їх захоронення та Загальні положення безпеки захоронення радіоактивних відходів.

Введені в дію Загальні положення безпеки при поводженні з радіоактивними відходами до їх захоронення встановлюють мету, критерії, принципи та основні вимоги забезпечення ядерної та радіаційної безпеки на всіх стадіях поводження з радіоактивними відходами до їх захоронення.

Встановлені у цих Загальних положеннях вимоги безпеки є загальними для всіх видів діяльності щодо поводження з РАВ до їх захоронення і стосуються РАВ, які вже були накопичені, утворюються та можуть утворитися при здійсненні практичної діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Загальні положення обов’язкові для суб’єктів діяльності у сфері поводження з радіоактивними відходами та експлуатуючих організацій, які здійснюють діяльність на етапах життєвого циклу ядерних установок. Загальні положення рекомендовані для застосування в роботі суб’єктам, які здійснюють діяльність з використання та виготовлення джерел іонізуючого випромінювання, а також конструкторським та проектним організаціям, організаціям науково-технічної підтримки, будівельним, монтажним, ремонтним, налагоджувальним організаціям, підприємствам з виготовлення обладнання для об’єктів, призначених для поводження з РАВ.

Держатомрегулюванням продовжує роботу з розробки та погодження із заінтересованими центральними органами виконавчої влади та суб’єктами діяльності проекту Загальних положень безпеки захоронення радіоактивних відходів.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux