Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В.о. Голови Держатомрегулювання та Перший секретар з питань енергетичної політики Посольства Великої Британії в Україні обговорили ситуацію на ЗАЕС
Опубліковано 28 червня 2023 року о 15:00

27 червня 2023 року відбулася зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та Першого секретаря з питань енергетичної політики Посольства Великої Британії в Україні Пітера Вікендена. У ході зустрічі сторони обговорили ситуацію, що склалася на окупованій російськими загарбниками Запорізькій АЕС.

Як зазначив Олег Коріков, ситуація із ядерною та радіаційною безпекою на Запорізькій АЕС з кожним днем погіршується: загарбники грубо порушують міжнародне право, правила та норми ядерної безпеки. 

Промисловий майданчик зазнає обстрілів, завдається шкода обладнанню, посилюється тиск на український персонал ЗАЕС, фактично зруйнована система фізичного захисту, здійснюються незаконні зміни в конструкції ядерних установок, відбулася деградація системи аварійної готовності та реагування, залишаються високими ризики втрати зовнішнього електроживлення станції, припинено передачу даних з автоматизованої системи радіаційного контролю.

Олег Коріков нагадав, що з вересня минулого року на ЗАЕС діє постійна моніторингова місія МАГАТЕ, однак, не зважаючи на це, російські загарбники продовжують ядерний шантаж усього світу і підрив дамби Каховської ГЕС – одне з яскравих підтверджень терористичних дій російських військових.

Він також наголосив, що перешкоджання з боку окупантів персоналу ЗАЕС переведенню енергоблока №5 в стан «холодний зупин» є грубим порушенням законодавства у сфері використання ядерної енергії. Рішення легітимного державного органу ядерного регулювання України є обов’язковими до виконання. А враховуючи інформацію української розвідки про підготовку росіянами теракту на ЗАЕС, таке перешкоджання є відвертим і цинічним ядерним шантажем з боку країни-агресора.

Олег Коріков підкреслив, що російські окупанти мають негайно вивести військових та інший персонал із Запорізької АЕС, відповідно до резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71.

Очільник Держатомрегулювання подякував представнику Великої Британії за незмінну та рішучу підтримку України на міжнародній арені, зокрема на тих майданчиках, на яких розглядаються питання забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. У цьому контексті він наголосив на важливості консолідованої позиції цивілізованого світу щодо питання деокупації та демілітаризації ЗАЕС та України, обмеження прав і привілеїв рф в МАГАТЕ, міжнародної ізоляції росії у ядерній галузі, притягнення її до відповідальності як країни, що порушує принципи ядерної безпеки та мирного використання ядерної енергії.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux