Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В.о. Голови Держатомрегулювання поінформував міжнародних партнерів про чергові акти ядерного тероризму росії
Опубліковано 21 вересня 2022 року о 13:15

російська федерація вдалася до чергового акту ядерного тероризму, фактично цілеспрямовано завдавши ракетного удару по українському мирному ядерному об’єкту – Південноукраїнській АЕС. Про це йшлося під час зустрічі у онлайн-форматі в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова із керівниками організацій ядерних регуляторів, яка відбулася 20 вересня 2022 року.

Зокрема, в онлайн-зустрічі взяли участь Голова ENSREG Марта Жякова, Голова WENRA Олів’є Гупта, заступник гендиректора Генеральної дирекції з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гаррібба та виконавчий директор з операцій Комісії ядерного регулювання США (US NRC) Ден Дорман.

Олег Коріков поінформував, що росія вдалася до нових актів ядерного тероризму, завдавши ракетного удару по промисловій зоні Південноукраїнської АЕС. Він зазначив, що вибух стався неподалік від промислового майданчика ПАЕС, приблизно за 300 метрів, та повідомив про завдану шкоду внаслідок ракетного удару.

Очільник Держатомрегулювання особливо наголосив, що ПАЕС розташована за 150 км від лінії зіткнення, тому, очевидно, що завданий удар країною-агресором був не випадковим, а цілеспрямованим актом тероризму щодо ядерного об’єкта.

Крім того, у ході онлайн-зустрічі йшлося і про ситуацію на Запорізькій АЕС. Олег Коріков, враховуючи поточну ситуацію на ЗАЕС, констатував, що присутність інспекторів МАГАТЕ на станції не призвела до покращення показників ядерної та радіаційної безпеки: російські війська продовжують здійснювати обстріли прилеглої до ЗАЕС промзони, лінії електропередач, які з’єднують АЕС із енергетичною системою України, персонал працює під постійним тиском російських окупантів і представників росатома.

«Безпекова ситуація на атомній станції не змінюється на краще, і основна причина цього – у присутності на промисловому майданчику ЗАЕС російських окупантів, представників росатому, військової техніки та у обстрілах ядерного об’єкта країною-агресором», - заявив керівник Держатомрегулювання.

Він нагадав, що співпраця між нашою країною та МАГАТЕ відбувається у рамках Угоди між Україною та Міжнародним агентством з атомної енергії про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. І, відповідно, Угода передбачає, що інспектування українських об’єктів має відбуватися спільно – міжнародними інспекторами із державними інспекторами з ядерної та радіаційної безпеки України.

«Сьогодні маємо ситуацію, коли інспектори МАГАТЕ фактично блоковані в адмінбудівлі ЗАЕС. Не забезпечується їх безперешкодне пересування в Енергодарі та відпочинок у готелі. Інспектори МАГАТЕ змушені співпрацювати з представниками росатому та російськими військовими. Кожен крок інспекторів та інформаційний контент, що передається ними до центрального офісу МАГАТЕ, повністю контролюється російськими окупантами», - підкреслив Олег Коріков.

Очільник Держатомрегулювання закликав міжнародну атомну спільноту активізувати свої зусилля та підтримати Україну в її цілком законній вимозі щодо необхідності негайної деокупації та демілітаризації ядерних об’єктів України, насамперед Запорізької АЕС, та повернення їх під повний контроль української влади. За його словами, реальні кроки для цього можна здійснити під час Генеральної асамблеї ООН, яка проходить з 20 по 26 вересня 2022 року у Нью-Йорку (США), а також у рамках 66-ї Генеральної конференції МАГАТЕ, яка відбудеться наступного тижня у Відні (Австрія).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux