Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В.о. Голови Держатомрегулювання обговорив із європейськими партнерами поточну ситуацію на ЗАЕС та резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ
Опубліковано 16 вересня 2022 року о 17:25

16 вересня 2022 року в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков провів онлайн-зустріч із європейськими партнерами.

Очільник Держатомрегулювання поінформував Голову ENSREG Марту Жякову, Голову WENRA Олів’є Гупту та заступника Гендиректора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гарріббу про ситуацію, яка на сьогодні склалася на Запорізькій АЕС. Зокрема, Олег Коріков розповів про переведення усіх енергоблоків ЗАЕС у стан «холодний зупин», яким чином зараз функціонують системи охолодження ядерного палива на станції та в яких умовах доводиться працювати українському персоналу ЗАЕС.

В.о. Голови Держатомрегулювання вчергове наголосив, що перебування на ЗАЕС російських військових та представників росатому – це порушення усіх норм ядерної та радіаційної безпеки, яке несе потенційну загрозу виникнення аварійної ситуації.

Учасники онлайн-зустрічі високо оцінили Резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ, яка ухвалена 15 вересня 2022 року, і яка закликає російську федерацію припинити окупаційні дії щодо українських ядерних об’єктів. Сторони висловили спільну позицію, що питання імплементації положень Резолюції є надзвичайно важливим, тому ці положення мають бути терміново розглянуті на найближчій Генеральній конференції МАГАТЕ.

Довідково:

ENSREG (Європейська група регуляторів ядерної безпеки) – це незалежний авторитетний експертний орган, створений у 2007 році, що складається з представників держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами. Головною метою ENSREG є розробка спільних підходів до безпеки ядерних установок, безпеки поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами, а також до фінансування процесу зняття з експлуатації ядерних установок.

WENRA (Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів) - провідна та впливова європейська організація органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС з розробки єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також з напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членами ЄС. WENRA заснована 04 лютого 1999 року й наразі налічує 18 країн-членів та 13 країн зі статусом спостерігачів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux