Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Вилучення, перевезення та передача на подальше зберігання джерела швидких нейтронів
Опубліковано 07 липня 2021 року о 08:00

07 липня 2021 року аварійна бригада представників філій Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання Радон» завершила виконання комплексу робіт та провела операції з вилучення покинутого джерела іонізуючого випромінювання (типу ДШН-108) з підвального приміщення Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М.П. Семененка Національної Академії наук України.

Роботи з вилучення установки, її розміщення у внутрішній нейтронний контейнер, переміщення і розміщення у захисний зовнішній контейнер та підготовка до перевезення проводились за участю Голови Держатомрегулювання Григорія ПЛАЧКОВА, Голови Державного агенства України з управління зоною відчуження Сергія КОСТЮКА, представників ДСП «Об’єднання Радон» та Державного спеціалізованого підприємства «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».

Нагадаємо, що 19 лютого 2018 року при підготовці до проведення ремонтних робіт у підвальному приміщенні Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М.П. Семененка Національної Академії наук України співробітниками інституту було ідентифіковано наявними у використанні приладами радіаційного контролю підвищення рівня потужності експозиційної дози в одому з підвальних приміщень, де за історичними даними у 60-70 роках минулого століття розташовувалась лабораторія досліджень зразків гірських порід методами нейтронно-активаційного аналізу. Адміністрацією Інституту були вжиті першочергові заходи для забезпечення радіаційної безпеки і контролю доступу, у встановленому порядку поінформовано органи виконавчої влади та організовано оперативне обстеження території і приміщень із залученням фахівців Інститут ядерних досліджень НАНУ, Головного управління ДСНС у м. Києві та Відділу з питань цивільного захисту Святошинської районної адміністрації для прийняття рішень і подальших дій відповідно до Порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, у разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 червня 2003 р. N 813.

Довідково: Джерело швидких нейтронів з плутонію і берилію входило до складу потужної опромінювальної установки, що була спеціально виготовлена в колишньому СРСР для досліджень зразків гірських порід методами нейтронно-активаційного аналізу, знаходилось на балансі однієї з наукових установ в м. Москві і було  передано в 1975 році  «для тимчасового використання» в рамках створення в м. Києві лабораторії  з досліджень в галузі  ізотопної геохімії і космохімії, геохронології, радіохімії та геохімії техногенезу. Практичне використання цієї лабораторії  було припинено після аварії на Чорнобильській АЕС та організації нової наукової установи – Інституту геохімії навколишнього середовища НАН. Обладнання було демонтоване, а джерело нейтронів покинуте в шахті підвального приміщення, де його присутність була випадково виявлена співробітниками інституту, про що повідомлялось раніше. Це джерело ніколи не перебувало під регулюючим контролем в Україні і тому становило радіаційну загрозу для людей і навколишнього середовища.

Увесь цей час спільними зусиллями забезпечувалось виконання складних і радіаційно-небезпечних робіт, що потребувало відповідної підготовки персоналу, виготовлення і випробування нестандартного обладнання, транспортного пакувального комплекту, вирішення інженерно-технічних питань з формування доступу та шляхів транспортування, визначення місця та способу безпечного і захищеного зберігання. 

Держатомрегулювання забезпечено державний нагляд за дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки на всіх етапах виконання робіт, включно з питаннями радіаційного захисту персоналу і фізичного захисту ядерного матеріалу під час транспортування до Центрального сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на комплексі «Вектор» у зоні відчуження.

Григорій ПЛАЧКОВ подякував усім за злагоджену співпрацю при проведенні робіт, завдяки яким небезпечне джерело буде знаходитись у спеціалізованому місці. Окрема вдячність аварійній бригаді, що здійснювала заходи з вилучення та підготовки до транспортування джерела.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux