Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконуючий обов’язки Голови взяв участь у засіданні Асамблеї вкладників новостворюваного Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля ЄБРР
Опубліковано 20 квітня 2022 року о 20:15

Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання Олег КОРІКОВ взяв участь у онлайн засіданні Асамблеї вкладників новостворюваного Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), яке відбулося 20 квітня 2022 року.

Засідання було присвячене розгляду пропозицій української сторони щодо необхідності у підтримці з боку ЄБРР реалізації заходів із забезпечення безпечної експлуатації об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження, враховуючи втрати та руйнування, пов’язані із військовим вторгненням та захопленням цих об’єктів та територій російською федерацією, що мало місце з 24 лютого по 31 березня 2022 року.

Також проблемним питанням залишається  можливість фінансування з Державного бюджету України, у післявоєнний період, виконання повного обсягу робіт та заходів у рамках діяльності ДСП «Чорнобильська АЕС» щодо експлуатації ядерних установок, сховищ для зберігання відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1, СВЯП-2), зняття з експлуатації блоків № 1, 2, 3 ЧАЕС, експлуатації комплексу Нового безпечного конфайнменту та об’єкта «Укриття», поводження з радіоактивними відходами.

З огляду на логістичні проблеми, ЄБРР розглядає першочергово реалізацію інфраструктурних проєктів щодо налагодження нових безпечних шляхів доставки персоналу до майданчику ЧАЕС, створення та облаштування відповідної інфраструктури для забезпечення вахтового проживання персоналу на території зони відчуження (наприклад, у місті Чорнобиль).

У ході засідання вкладники Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля ЄБРР підтримали українську сторону у питаннях важливості забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, у тому числі, об’єктів на території зони відчуження та на майданчику ЧАЕС.

Під час обговорень Олег КОРІКОВ звернув увагу присутніх на критичний стан на Запорізькій АЕС, яка продовжує перебувати під окупацією російських військових формувань та представників «росатому», що чинять психологічний тиск на персонал ядерних установок ЗАЕС та створюють інші загрози безпечній експлуатації АЕС. Труднощі, пов’язані із неможливістю постачання, монтажу та впровадження відповідного обладнання, систем та елементів на інших діючих АЕС України при реалізації заходів Комплексної програми підвищення безпеки АЕС, кредитором щодо виконання якої є ЄБРР.

Представники ЄБРР повідомили, що банк зупинив будь-яку співпрацю і взаємодію із рф та республікою білорусь, у зв’язку із збройною агресією рф проти України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux