Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконуючий обов’язки Голови взяв участь у черговому пленарному засіданні WENRA
Опубліковано 07 квітня 2022 року о 16:30

5-6 квітня 2022 року виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег КОРІКОВ взяв участь у черговому пленарному засіданні Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA). 

Під час засідання, окрему сесію було присвячено поточній ситуації в Україні, що склалася у зв’язку із військовою агресією російської федерації проти нашої країни.

Олег КОРІКОВ доповів про поточну ситуацію із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки на майданчиках Запорізької АЕС, що вже понад місяць перебуває в окупації російських терористів, а також Чорнобильської АЕС та зони відчуження, що завдяки мужності Збройних сил України нещодавно були звільнені від російських окупантів. Також він окреслив поточну співпрацю України з МАГАТЕ у частині забезпечення виконання міжнародного законодавства у сфері використання ядерної енергії під час війни в Україні.  

Члени WENRA обговорили роль та функції асоціації та можливі шляхи допомоги Держатомрегулюванню у здійсненні функцій регулювання ядерної та радіаційної безпеки в умовах воєнного стану.

Слід відмітити те, що керівництво та члени WENRA без вагань підтримали пропозицію Держатомрегулювання щодо відсторонення російського та білоруського державних органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки від пленарного та інших засідань WENRA, а також від участі у поточних задачах WENRA та її робочих групах, до завершення збройної агресії росії проти України.      

Також у ході засідання учасники проінформували щодо подій, які відбулись в країнах з попереднього пленарного засідання, головні технічні досягнення на ядерних установках, зміни у законодавстві країн-членів WENRA тощо.

Окрім цього, учасники заслухали звіти керівників робочих груп: 

- з питань поводження з РАВ та зняття з експлуатації (WGWD); 

- з питань гармонізації реакторів (RHWG); 

- щодо імплементації референтних рівнів для дослідницьких реакторів (WGRR);

- спеціальної Координаційної групи WENRA з оновленням референтних рівнів (SRL SG). 

Під час своєї презентації очільниця RHWG Гізела Стоппа відмітила значний прогрес України у імплементації референтних рівнів WENRA для діючих реакторів АЕС.  

Наступне пленарне засідання Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) відбудеться у листопаді 2022 року.

Довідково:

WENRA є провідною та впливовою європейською організацією органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС з розробки єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також з напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членами ЄС. WENRA заснована 04 лютого 1999 року і налічує 18 країн-членів та 13 країн зі статусом спостерігачів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux