Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання зустрівся з Послами країн «Великої сімки» та ЄС
Опубліковано 08 червня 2022 року о 19:00

Відбулась чергова робоча зустріч керівника Держатомрегулювання Олега КОРІКОВА з Послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу за участі представників Міністерства закордонних справ України з розгляду актуальних питань ядерної безпеки та гарантій нерозповсюдження в умовах повномасштабної війни російської федерації в Україні.

Формат  спілкування, запропонований Посольством Федеративної Республіки Німеччини в Україні, у рамках Головування у Групі семи, надав можливість регулятору ядерної безпеки безпосередньо представити свою позицію високим посадовим особам країн-партнерів, які надають дієву підтримку Україні та мають вплив на міжнародні режими безпеки та нерозповсюдження.

Олег КОРІКОВ поінформував учасників зустрічі про стан безпеки ядерних установок в Україні і підкреслив, що майданчик Запорізької АЕС та місто-супутник Енергодар четвертий місяць залишаються захопленими російськими військами. На майданчику ЗАЕС знаходяться зброя, боєприпаси, військова техніка, військові і цивільні особи рф, у місті Енергодар є випадки  нападу на працівників АЕС. Навіть в цих умовах  експлуатуючою організацією ДП НАЕК «Енергоатом»  і  персоналом ЗАЕС здійснюються заходи з підтримки експлуатаційної безпеки ядерних установок,  забезпечується облік і контроль ядерного матеріалу у рамках Угоди з МАГАТЕ про гарантії та Додаткового протоколу до неї, включно з наданням  МАГАТЕ звітів про зміни інвентарної кількості та  баланс ядерного матеріалу. На Запорізькій АЕС, як і на всіх діючих АЕС України, ядерний матеріал присутній і використовується у вигляді паливних збірок із низьким збагаченням, не придатним для виготовлення ядерної зброї.  

Отже, на сьогодні потреб для термінового візиту інспекторів з гарантій на окуповану ЗАЕС немає. З міркувань безпеки,  до планування місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС можна буде повернутись після деокупації майданчика станції, міста Енергодар і території зони спостереження АЕС.

Також повідомлено про те, що всупереч Протоколу до Женевської конвенції продовжується практика використання рф повітряного простору навколо майданчиків АЕС для ракетних обстрілів території України, що створює ризик ядерних аварій. У черговий раз проліт крилатої ракети над майданчиком АЕС у напрямку на північ був зафіксований 5 червня о 5.30 ранку, засобами відеоспостереження Південноукраїнської АЕС, про що поінформовано МАГАТЕ.

У підсумку зустрічі, були озвучені пропозиції керівником регулюючого органу та представниками МЗС, послам країн «Великої сімки» та Європейського Союзу, що стосувались неприйнятності для української сторони проведення місії МАГАТЕ до моменту деокупації Запорізької АЕС та міста Енергодар та підтримки Радою керуючих МАГАТЕ резолюції щодо глобальної ядерної загрози через збройне вторгнення Російської Федерації в Україну та актів ядерного тероризму проти українських ядерних об’єктів та вжиття відповідних санкцій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux