Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання зустрівся із журналістами «Deník N»
Опубліковано 27 квітня 2022 року о 16:00

Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання Олег КОРІКОВ провів інтерв’ю із чеськими журналістами видання «Deník N» щодо стану ядерної безпеки України в умовах військової агресії рф.

Основну увагу під час розмови зосередили на питанні загрози ядерній та радіаційній безпеці України через вторгнення російських військових.

Олег Коріков наголосив, що захоплення російськими військами ядерних установок України грубо порушує усі існуючі норми міжнародного права, вимоги ядерної та радіаційної безпеки, унеможливлює у повному обсязі виконання зобов’язань за Конвенцією про ядерну безпеку, Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з ВЯП та РАВ, за Угодою між Україною та МАГАТЕ про нерозповсюдження ядерної зброї, що загрожує безпеці не тільки України, а й всього світу. 

Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання повідомив, що Україна звернулася до МАГАТЕ з пропозицією відсторонити громадян рф від участі у прийнятті рішень щодо українських питань.  

Також детально обговорили ситуацію на ядерних об’єктах України, а саме на Чорнобильській і Запорізькій АЕС та ядерній підкритичній установці «Джерело нейтронів».

На думку виконуючого обов’язки Голови, критичним моментом з точки ядерної безпеки,  була мить, коли російська армія почала рухатись до Запорізької АЕС, що привело до обстрілів і окупації станції.

Як підсумок, наразі регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику Запорізької АЕС та доступ державних інспекторів Держатомрегулювання на майданчик неможливий. 

Окремо зупинились на важливості людського фактору та стресостійкості персоналу Запорізької АЕС, який досі виконує свої службові обов’язки з забезпечення радіаційного захисту та безпеки.

«Що це власне таке – культура ядерної безпеки? Це кваліфікаційна та психологічна готовність. У результаті має бути ситуація, коли дотримання безпеки повинно бути не лише обов’язком працівника, але й його внутрішньою потребою… Звичайно, що зараз, через перебування російських окупаційних військ ці принципи порушено.

Люди, які працюють на АЕС, повинні мати впевненість та бути готовими. Така готовність засновується на тому, що в людей вдома все добре. Що вона знає, що її діти ходять до школи чи вчаться в університеті.  Тобто, що її майбутнє – передбачуване.  Це основа мотивації працівника. Жоден з цих принципів зараз не працює. І саме тому, я можу сказати, що виникають ризики», - підкреслив Олег КОРІКОВ.

Детальніше в матеріалі:

https://denikn.cz/864202/v-cernobylu-se-rusove-zakopali-do-radioaktivniho-pisku-rika-muz-ktery-hlida-bezpecnost-ukrajinskych-elektraren/?ref=tit

Переклад інтерв'ю українською


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux