Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконання зобов‘язань за Об‘єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами
Опубліковано 10 вересня 2020 року о 10:00

Відбулось засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України присвячене розгляду питання: «Про стан виконання зобов‘язань за Об‘єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами». 

“Україна підписала Об’єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами ще у 1997 році та однією з найперших ратифікувала її Законом України. З цього часу Україна є активним учасником процесів і заходів, що відбуваються в рамках конвенції з метою досягнення її цілей. Держатомрегулювання визначено компетентним органом, що організовує та координує підготовку національних доповідей про вжиті Україною заходи щодо виконання зобов'язань”, - зазначив Голова Держатомрегулювання Григорій ПЛАЧКОВ у вступному слові.

Члени Колегії Держатомрегулювання та учасники засідання розглянули Сьому Національну доповідь України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами. 

Разом з тим, основну інформацію окремих розділів доповіді, висновків за результатами підготовки Сьомої національної доповіді та реалізації заходів за результатами Шостої наради Сторін конвенції представила, Заступник Голови Держатомрегулювання Руслана ТРІПАЙЛО, у своєму виступі.

Як і попередні, цьогорічна доповідь базується на чинних законодавчих та нормативно-правових актах, офіційних звітах центральних органів виконавчої влади, відповідальних за формування і реалізацію державної політики у сфері використання ядерної енергії та поводження з радіоактивними відходами, а також експлуатуючих організацій та державних спеціалізованих підприємств.

До підготовки національної доповіді України залучились представники Міністерства енергетики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства охорони здоров’я України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «ЦППРВ», ДСП «Об’єднання «Радон», ДП «ДНТЦ ЯРБ», ІЯД НАНУ, а також наукових інститутів та провідні експерти.

Попередні Національні доповіді України були представлені Сторонам Об’єднаної конвенції на нарадах з їх розгляду. Отримані в ході оглядових процесів коментарі та рекомендації враховуються при формуванні та реалізації національних планів дій у сфері використання ядерної енергії, у частині вдосконалення  системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом  та радіоактивними відходами.

За результатами розгляду питання, з урахуванням обговорень пропозицій та коментарів членів Колегії Держатомрегулювання та громадськості, Колегія Держатомрегулювання схвалила Сьому Національну доповідь України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з РАВ та взяти її за основу для подальшої  підготовки оглядових матеріалів за конвенцією.  

Держатомрегулювання до 27 жовтня 2020 року має забезпечити розміщення Сьомої Національної доповіді України на офіційному вебсайті Об’єднаної конвенції МАГАТЕ, продовжити координацію роботи у ході оглядового циклу та забезпечити представлення України під час наради Сторін, яка відбудеться 24 травня 2021 року у офісі МАГАТЕ.  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux