Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відкриття нової магістерської програми "Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів" у КПІ ім. Ігоря Сікорського: про історію та перспективи розвитку
Опубліковано 04 вересня 2019 року о 15:46

02 вересня 2019 року відбулася церемонія відкриття навчально-наукової лабораторії «Фізична ядерна безпека» на Теплоенергетичному факультеті у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та презентація нової в Україні магістерської програми «Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів».

На заході зібралися керівники університету та підрозділів, представники центральних органів виконавчої влади, уповноважені посли дружніх країн, експерти та всі, хто приділяє особливу увагу розвитку фізичного захисту об’єктів ядерної енергетики.

Не обійшлося і без урочистостей, адже під час церемонії відбулося розрізання стрічки перед входом до лабораторії «Фізична ядерна безпека» почесними гостями та вручення ліцензії КПІ ім. Ігоря Сікорського на право провадження діяльності з підготовки, перепідготовки фахівців з фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання Григорієм Плачковим, Головою Державної інспекції ядерного регулювання України.

Пан Григорій побажав процвітання кафедрі атомних електричних станцій і інженерної теплофізики теплоенергетичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського та наголосив на необхідності підготовки висококваліфікованих фахівців з фізичного захисту. «Спільними зусиллями створена єдина сучасна освітня платформа в галузі фізичної ядерної безпеки, в результаті прийнято рішення організувати підготовку магістрів за спеціальністю 143 Атомна енергетика на цій кафедрі. Уже зробили перший набір студентів на 2019-2020 роки як свідчення процесу кадрового розвитку енергетичної галузі України», — наголосив Григорій Плачков.

Також вітальними словами звернувся Михайло Згуровський, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», академік НАН України, який зауважив, що до анексії Криму у 2014 році фахівців із фізичної ядерної безпеки у нашій країні готували у Севастопольському національному університеті ядерної енергії та промисловості. Сьогодні виникла потреба в організації підготовки  фахівців з фізичної ядерної безпеки, які необхідні підприємствам та організаціям галузі атомної енергетики, центральним органам виконавчої влади, що здійснюють управління та регулювання у сфері використання ядерної енергії, державним правоохоронним органам та органам спеціального призначення.

У квітні 2015 року фахівці Центру вивчення нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Монтерейського Інституту міжнародних досліджень, за ініціативою та підтримки Департаменту енергетики Сполучених Штатів Америки, провели критеріальну оцінку щодо спроможності університетів України створити національну систему підготовки фахівців із ядерної безпеки і визначено для цих цілей Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Цей проєкт є яскравим прикладом успішної координації та співфінансування заходів, ініційованих Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, а саме: Сполучені Штати Америки, Швеція, Канада та Міжнародне агенство з атомної енергії.

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського висловив подяку уряду Канади за можливість отримати потужний обчислювальний комплекс, шведським колегам  — за фінансову допомогу на ремонт приміщень, меблювання нової лабораторії, представникам МАГАТЕ  — за оснащення другої частини лабораторії, Міненерговугілля  — за сприяння та всебічну підтримку ініціативи створення лабораторії та нової магістерської програми, уряду США  — за допомогу у розробці навчальних матеріалів та стажуванні фахівців, Навчальному центру Джорджа Кузьмича Інституту ядерних досліджень НАН України — за відповідне обладнання і полігон для практичної підготовки фахівців.

«До навчального процесу залучені викладачі, які пройшли стажування в Техаському технічному університеті та Сандійській національній лабораторії США, які взяли участь у навчальних курсах МАГАТЕ, тепер можуть передавати свої знання фахівцям із України, за що велика подяка Департаменту енергетики США», доповнив привітання ректора пан Євген Письмений, декан Теплоенергетичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського.

 

Пан Роман Влащук, Посол Канади в Україні, радо наголосив на співпраці із Україною у сфері ядерної енергетики, а саме у створенні бази для підготовки магістрів. «Лише один терористичний акт, який пов'язаний з ядерною речовиною може мати катастрофічні наслідки як на місцевому так і на глобальному рівні. Саме тому Канада вважає, що фахівці з ядерної енергетики з високим рівнем компетенції дуже необхідні. Для нас важливим є те, що ця програма надає можливість практичного навчання, проєктування систем фізичної безпеки та інтерактивно-практичного навчання. Проєкт, впроваджений у КПІ ім. Ігоря Сікорського, показує ефективність зусиль глобального партнерства країн «Великої сімки» у розвитку і потенціалу систем фізичного захисту безпеки України. Підготовка таких фахівців зробить світ більш безпечним», наголосив посол.

 

Довідково:

НТУУ «КПІ» здійснено набір слухачів на 2019-2020 роки: 29 осіб на заочну та 9 осіб на очну форми навчання. Студенти за період підготовки отримають знання та практичні навички із основ фізичної ядерної безпеки, міжнародного та національного законодавства у сфері обліку і контролю ядерних матеріалів та фізичного захисту, використання обліку та контролю ядерного матеріалу для фізичної ядерної безпеки, проведення оцінки вразливості та визначення оцінки загроз та проектної загрози, культури захищеності, проєктування та оцінки систем фізичного захисту, попереджувальних та захисних заходів з протидії загрозі внутрішнього правопорушника, неруйнівного аналізу ядерних матеріалів, порядку розробки нормативно-правових актів, системи поводження з радіоактивними відходами, технології та обладнання фізичного захисту, інформаційної і комп’ютерної безпеки, управління надзвичайними та кризовими ситуаціями, управління фізичною ядерною безпекою на національному та об'єктовому рівнях.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux