Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відкрите звернення Виконуючого обов'язки Голови Держатомрегулювання до Міжнародного агентства з атомної енергії
Опубліковано 27 травня 2022 року о 17:30

Відкрите звернення Виконуючого обов’язки Голови Державної інспекції ядерного регулювання України – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ)

У ніч з 03 на 04 березня 2022 р. відбулося перше у світовій історії силове захоплення Запорізької АЕС, внаслідок обстрілів якої збройні сили російської федерації вбили трьох українських захисників і створили безпрецедентні загрози для ядерної безпеки станції, що може призвести до катастрофи планетарного масштабу.

Після захоплення Запорізької АЕС російські окупанти – військові разом з представниками державних російських компаній Росатом і Росенергоатом – постійно тероризують та безпосередньо загрожують життю персоналу станції та мешканців окупованого міста Енергодар.

Ситуація погіршується постійними ракетними обстрілами території України з боку рф, яка ігноруючи можливі ризики і катастрофічні наслідки спрямовує їх у напрямку атомних електростанцій. Випадки прольоту крилатих ракет, схожих на ракети системи «Калібр», були, зокрема, зафіксовані над Південноукраїнською АЕС (16.04.2022), Хмельницькою АЕС (25.04.2022) і Запорізькою АЕС (28.04.2022).

Зазначені акти ядерного тероризму з боку рф відбуваються за відсутності чіткої позиції та ефективної реакції з боку МАГАТЕ на численні звернення України з цього приводу, через що представники рф переконані у своїй безкарності та вдаються до ще більш зухвалих дій та заяв. Зокрема, 01 травня 2022 р., посилаючись на «офіційну позицію МАГАТЕ і заяви його представників», призначений російськими військовими, так званий мер окупованого міста Енергодара заявив про те, що «Агентство не зафіксувало порушень безпечної експлуатації ЗАЕС».

До того ж, керівництво МАГАТЕ своєю бездіяльністю та неоднозначною позицією не тільки сприяє подальшій ескалації ситуації з окупацією ЗАЕС, але і ретранслює тези кремлівської пропаганди. Зокрема, 25 травня 2022 р. у своєму виступі перед аудиторією Давоського економічного форуму Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що начебто на окупованій росіянами Запорізькій АЕС «зберігається 30000 кг плутонію та 40000 кг збагаченого урану, придатного для виготовлення ядерної зброї». Це яскраве свідчення того, що МАГАТЕ в особі його генерального директора перебуває під впливом російської пропаганди і не володіє достовірною інформацією.

Держатомрегулювання категорично спростовує інформацію про нібито наявність запасів плутонію та збагаченого урану на захопленій росіянами Запорізькій АЕС, і в цілому в Україні, придатного для виготовлення ядерної зброї. Це добре відомо МАГАТЕ, яке щорічно підтверджує у своїй Доповіді про застосування гарантій (Safeguards Implementation Report) дотримання Україною своїх зобов’язань щодо виключно мирного використання ядерного матеріалу, який знаходяться під її контролем.

Нагадуємо світовому співтовариству, що на виконання Камюніке Вашингтонського саміту з фізичної ядерної безпеки 2010 року, Україна на добровільній основі позбавилася від усього високозбагаченого урану (ВЗУ) на своїй території, що стало видатною подією, яка значною мірою обумовила загальну позитивну оцінку запровадження механізму самітів з фізичної ядерної безпеки.

На Запорізькій АЕС не зберігалися і не зберігаються ні плутоній, ні збагачений уран, які можна було б використати у військових цілях. Більше того, технічно і політично неможливо для України виготовити і зберігати збройний плутоній чи уран, навіть у кількості кількох грамів, через відсутність технології та політичну заборону її отримання. Дуже сумно, що зухвала брехня російської пропаганди транслюється на високому рівні топ-чиновника МАГАТЕ. На Запорізькій АЕС, як і на всіх діючих АЕС України, використовується ядерне паливо у вигляді тепловиділяючих збірок зі збагаченням до 5%, яке не придатне для виготовлення ядерної зброї.

Держатомрегулювання хотіла б нагадати, що відповідно до резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17 від 03 березня 2022 року «Наслідки ситуації в Україні для безпеки, фізичного захисту та гарантій» рф повинна негайно припинити всі дії, спрямовані проти ядерних об’єктів в Україні, і повернути контроль над усіма захопленими ядерними установками українській стороні. Також, згідно з пунктом 4 цієї резолюції, Генеральному директору МАГАТЕ і Секретаріату Агентства доручено відстежувати ситуацію в Україні та звітувати перед Радою керуючих щодо відповідних порушень і загроз безпеці ядерних об’єктів в Україні.

Закликаємо пана Гроссі до сприяння Україні у наших вимогах щодо негайного виведення російських військ, воєнної техніки та персоналу Росатому з майданчика ЗАЕС та м. Енергодара, що було б найбільшою гарантією безпечного функціонування Запорізької АЕС, а також до вимоги припинення обстрілу території України крилатими та оперативно-тактичними ракетами, оскільки такі обстріли потенційно можуть призвести до планетарної катастрофи, більшої за своїми наслідками, ніж Чорнобильська та Фукусімська аварії разом узяті.


Виконуючий обов’язки Голови

Державної інспекції ядерного регулювання України –

Головного державного інспектора з ядерної та

радіаційної безпеки України                                       Олег КОРІКОВ

27 травня 2022 р.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux