Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулося позачергове сьоме засідання Ініціативи з обміну інформацією
Опубліковано 17 березня 2022 року о 12:00

16 березня 2022 року відбулося позачергове 7-е засідання Групи з обміну інформацією про технічну допомогу Україні у сфері радіаційної та ядерної захищеності (далі – Ініціатива з обміну інформацією), яка діє у рамках Ініціативи Групи Семи «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення». Засідання організовано Держатомрегулювання спільно з американською стороною, яка з 2022 по 2023 роки співголовує, у рамках ініціативи, в особі пані Діани Хартфорд, представниці Державного департаменту США.

У засіданні взяли участь приблизно 90 учасників з Великої Британії, Канади, Німеччини, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, України, Швеції, представники МАГАТЕ, УНТЦ, Спільного офісу з підтримки в м. Києві, Єврокомісії, UNICRI.

Не зважаючи на складні умови, у зв’язку з загрозою повітряних атак РФ, забезпечено розширене представництво української сторони на засіданні, зокрема, Міністерства закордонних справ України, Міністерство енергетики України, Національної академії наук України, Національної гвардії України, Національної поліції України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державної служби надзвичайних ситуацій, ДП «НАЕК «Енергоатом», Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, ДСП «Об’єднання Радон».

Українською стороною представлено інформацію щодо поточного стану функціонування об’єктів ядерної інфраструктури України в умовах військової агресії та захоплення РФ, стану їх ядерної та радіаційної безпеки.

Засідання присвячене обговоренню стану ядерної безпеки та захищеності, радіаційної безпеки об’єктів України в умовах військової агресії РФ та формування запитів необхідної допомоги із забезпечення безпеки ядерної критичної інфраструктури України.

У відкритті засідання взяли участь заступник Міністра охорони здоров’я України – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання України – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко та, у своїх вступних промовах, закликали міжнародну спільноту сприяти зверненню до Генерального секретаря НАТО з проханням до держав-членів затвердити рішення про введення зони A2/AD над територією України.

У своїх заявах представники Великої Британії, Канади, Німеччини, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, Швеції засудили вторгнення Російської Федерації та захват ядерних установок України з порушенням Росією усіх існуючих норм міжнародного права, вимог ядерної та радіаційної безпеки, що безсумнівно ставить під загрозу безпеку України та всього світу.

Такі дії Росії відкрили вікно можливостей для всіх терористичних угруповань та держав з тоталітарним режимом, та створили новий розділ в історії ядерної енергетики, де порушуються норми міжнародного права та створюються злочини проти людяності та усієї планети, визнали учасники засідання.

У своєму зверненні пан Джейсон Тьєрі, начальник підрозділу з Розробки програм та міжнародного співробітництво Офісу ядерної захищеності МАГАТЕ, ще раз підкреслив, що за результатами місій МАГАТЕ з гарантій використання ядерної енергії в мирних цілях, Україною не ведеться жодної незаявленої діяльності, яка би могла вести до створення ядерної зброї та окреслив 7 сім невід'ємних компонентів ядерної безпеки та ядерної захищеності, визначених Генеральним директором МАГАТЕ паном Маріано Гросі (https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-director-general-calls-for-restraint-reiterates-need-to-ensure-safety-of-ukraines-nuclear-facilities-and-their-staff).

Олег Коріков, інформуючи присутніх щодо ядерної та радіаційної безпеки ядерних об’єктів України та поточного стану їх функціонування в умовах військової агресії та захоплення військами РФ, звернувся до представників МАГАТЕ: «Ми розглядаємо негайні пропозиції МАГАТЕ щодо допомоги та заходів підтримки українським операторам та регулятору, надані Агентством. Однак пропозиції МАГАТЕ не охоплюють заходів МАГАТЕ щодо повного виведення російських збройних сил з території українських ядерних установок та забезпечення ротації персоналу Чорнобильської АЕС. До цього, в нинішній ситуації війни, будь-яка експертна чи технічна, дистанційна чи особиста допомога не може бути ефективною».

За результатами засідання прийнято рішення щодо формування потреб України в міжнародній технічній допомозі з забезпечення ядерної захищеності, підтримки правоохоронних органів із забезпечення виконання їх функцій та поширити її серед країн-членів на закритому вебсайті Глобального партнерства.

Довідково:

Усвідомлюючи роль України в забезпеченні глобальної системи фізичної ядерної безпеки, у 2016 році за ініціативи представника Норвезького агентства радіаційної безпеки пана Інгара Амундсена в рамках Ініціативи Групи Семи «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення» засновано Групу з обміну інформацією про технічну допомогу Україні у сфері ядерної безпеки та ядерної захищеності. 

Ключові цільові напрями співпраці в рамках Ініціатива з обміну інформацією: 

1. Ядерна безпека і ядерна захищеність (фізична ядерна безпека).

2. Фізична безпека радіоактивних матеріалів.

3. Протидія радіологічній/ядерній контрабанді (включаючи попередження, виявлення та реагування).

4. Створення розвинутої нормативно-правової бази з питань ядерної фізичної безпеки.  

З 2017 року від України у якості постійного співголови виступає Наталія Клос, головний спеціаліст відділу гарантій – державний інспектор Управління з питань ядерної захищеності та гарантій Держатомрегулювання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux