Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулося онлайн засідання Колегії Держатомрегулювання
Опубліковано 10 грудня 2020 року о 16:05

Голова Держатомрегулювання - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Григорій ПЛАЧКОВ провів онлайн засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, під час якого розглянуто важливі для безпеки питання: 


1. «Про результати державної експертизи звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №1 Рівненської АЕС».

2. «Про ефективність використання досвіду експлуатації (результати розслідування порушень та відхилень на АЕС та розрахунку показників безпеки за 2019 рік)». 

Участь в онлайн засіданні взяли представники Міністерства енергетики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби надзвичайних ситуацій України, ДП НАЕК «Енергоатом», усіх українських АЕС, ДНТЦ ЯРБ та Профспілкової організації Держатомрегулювання. 


Нагадуємо, що на основі Рішення Колегії Держатомрегулювання №15 від 10 грудня 2010 року «Про продовження експлуатації енергоблоків № 1 і № 2 Рівненської АЕС у понадпроэктний строк за результатами переоцінки безпеки» та Протоколу засідання ліцензійної комісії Держатомрегулювання № 47/2010 від 2 грудня 2010 року, 10 грудня 2010 року Держатомрегулюванням була видана ліцензія Серія ЕО № 000943 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерних установок енергоблоків № 1, 2 Рівненської АЕС», що передбачає довгострокову експлуатацію енергоблока № 1 Рівненської АЕС до 22 грудня 2030 року.

Згідно з умовами ліцензії ЕО № 000943 (п.3.6.1) експлуатуючій організації необхідно було виконати періодичну переоцінку безпеки енергоблока № 1 Рівненської АЕС та в термін до 22 грудня 2019 року надати до Держатомрегулювання за її результатами Звіт з періодичної переоцінки безпеки. 


На сьогодні вже проведено державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки,  відповідно до вимог статті 40 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», наступних документів: 

– «Деталізований план-графік виконання періодичної переоцінки безпеки енергоблоків № 1, 2 ВП РАЕС», що визначав строки розробки та надання до Держатомрегулювання матеріалів оновленого Звіту з аналізу безпеки енергоблока № 1 Рівненської АЕС та, безпосередньо, ЗППБ енергоблока № 1 Рівненської АЕС;

– «Программа переоценки безопасности энергоблоков № 1, 2 ОП «Ривненская АЭС» 191-151-ПСЭ-СНРиПЭ, що визначала обсяги виконання робіт для отримання вихідних даних для періодичної переоцінки безпеки.


Також, відповідно до пункту 3.6.1 ліцензії ЕО № 000943, експлуатуючою організацією було розроблено та надано на розгляд до Держатомрегулювання повний комплект матеріалів ЗППБ енергоблока № 1 Рівненська АЕС.

Разом з тим, відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», комісією Держатомрегулювання з 16 по 20 листопада 2020 року було проведено інспекційне обстеження ВП «Рівненська АЕС» щодо перевірки достовірності інформації наведеної в ЗППБ за результатами чергової переоцінки безпеки енергоблока № 1 Рівненської АЕС, яка виконана у рамках ліцензії серії ЕО №000943 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерних установок енергоблоків № 1, 2 Рівненської АЕС».


Під час онлайн засідання учасники заслухали та обговорили стан виконання робіт та заходів з періодичної переоцінки безпеки, результати державної експертизи Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 Рівненської АЕС. 


Колегія Держатомрегулювання затвердила Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока № 1 Рівненської АЕС та визначила обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока № 1 Рівненської АЕС на визначених у проєкті рівнях потужності до 22 грудня 2030 року


Під час розгляду другого питання члени Колегії та учасники розглянули та обговорили кількість подій на АЕС України (а це - 23 у 2019 році, та 18 подій за 10 місяців 2020 року), наслідки та причини цих подій, стан розслідування та виконання коригувальних заходів за їх результатами. 


Систематичний аналіз досвіду експлуатації дозволяє визначати поточний стан експлуатаційної безпеки та виявляти проблемні питання, які потребують належної уваги та вчасного реагування. Для виконання цього завдання впроваджена система врахування досвіду експлуатації, ефективне функціонування якої передбачає активне залучення експлуатуючої організації та Держатомрегулювання.


Експлуатуюча організація, відповідно до вимог Зальних положень безпеки атомних станцій (НП 306.2.141-2008): 

− створює систему накопичення, аналізу і використання досвіду експлуатації;

− є відповідальною за повноту та якість розслідування, достовірність і своєчасність направлення результатів розслідування порушень у роботі АЕС до Держатомрегулювання;

− здійснює діяльність, спрямовану на профілактику і запобігання подіям, які впливають на безпеку, включаючи відмови обладнання і помилки персоналу, на удосконалення експлуатаційних процедур, методів і засобів діагностики стану обладнання та систем і елементів, важливих для безпеки.

У свою чергу Держатомрегулювання, із залученням ДНТЦ ЯРБ, здійснює нагляд за дотриманням норм і правил з безпеки під час розслідування та аналізу експлуатаційних подій на АЕС, а також планування та проведення інспекційної діяльності з урахуванням досвіду експлуатації, керуючись вимогами національних стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, положеннями Директиви Ради 2014/87/Євратом та відповідними референтними рівнями Асоціації західноєвропейських органів регулювання ядерної безпеки (WENRA), рекомендаціями Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ. 


Розгляд подій відбувся у розрізі окремо кожної АЕС та відмічено погіршення якості розслідування, порушення порядку розробки попередніх повідомлень та виявлено зауваження до якості звітів розслідування та невиконання рішення Колегії Держатомрегулювання від 21 березня 2019 року. 


У підсумку Колегія Держатомрегулювання констатувала: 

− низьку якість розслідування порушень у 2020 році, систематичні недоліки розслідування відхилень у 2019 та 2020 роках, збільшення кількості експлуатаційних подій для яких, за результатами розслідування, не було визначено корінні причини та на неефективне використання додаткового часу і ресурсів у разі збільшення періоду розслідування;

− незадовільну ситуацію із забезпечення надійної роботи дизель-генераторів та причинами, що призводять до порушень у їх роботі;

− виникнення протягом 2019-2020 рр. низки експлуатаційних подій, які відбулись внаслідок невикористання здобутих уроків з досвіду експлуатації;

− необхідність проведення кількісної оцінки під час розслідування експлуатаційних подій у роботі АЕС, відповідно до методології, яка представлена у проєкті нормативного документа «Положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі атомних станцій».


На завершення, Голова Держатомрегулювання Григорій ПЛАЧКОВ подякував усім за проведену роботу, привітав ВП РАЕС з прохожденням переодичної переоцінки безпеки енергоблока № 1 та звернув увагу експлуатуючої організації на важливість якісного розслідування порушень та необхідність проведення аналізу корінних причин. 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux